Samo na Tesli izgubio 132 dolara: Ukupno bogatstvo Maska je ipak održalo na tronu – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Samo na Tesli izgubio 132 dolara: Ukupno bogatstvo Maska je ipak održalo na tronu

Elon Musk je izgubio 132 milijarde dolara 2022. nakon Teslinog pada akcija od 68 odsto. Uprkos velikom padu, njegovo bogatstvo od 139 milijardi dolara i dalje ga čini drugom najbogatijom osobom na svetu.

Magnat luksuzne robe Bernar Arno, koji je suosnivač i izvršni direktor LVMH-a, bogatiji je za 20 milijardi dolara od Maska i ponovo je postao najbogatija osoba na svetu. U međuvremenu, indijski biznismen Gautam Adani zauzima treće mesto u indeksu milijardera sa 110 milijardi dolara.

Maskova neto vrednost dostigla je vrhunac na nešto više od 300 milijardi dolara ranije ove godine. Ali pad Teslinih akcija od 68 odsto od početka godine do danas je izbrisao veliki deo toga, jer sve više investitora postaje zabrinuto zbog njegove posvećenosti vođenju proizvođača električnih vozila, dok istovremeno žonglira sa svojim drugim poslovnim poduhvatima.

Otkako je Mask krajem oktobra završio svoju kupovinu Tvitera vrednom 44 milijarde dolara, Tesline akcije su pale za 50 odsto u poređenju sa padom od samo 3 odsto za Nasdak 100. Mask je takođe prodao milijarde dolara Teslinih akcija kako bi finansirao svoju kupovinu Tvitera.

Drugi faktori koji utiču na Tesline akcije uključuju sve veću zabrinutost zbog ekonomske recesije u 2023. godini, što bi verovatno umanjilo rast prodaje kompanije, i više kamatne stope, zbog čega akcije rasta poput Tesle postaju manje privlačne za investitore.

Maskov udeo u SpaceKs-u sada je njegova najvrednija imovina, vredan 47 milijardi dolara. U međuvremenu, Maskov udeo u Tesli vredi oko 40 milijardi dolara, dok njegove opcije u Tesli vrede još 28 milijardi dolara.

Sledeća najvrednija imovina u vlasništvu Maska je Tviter, za koji Bloomberg procenjuje da vredi 20 milijardi dolara, što je otprilike polovina Maskove kupovne cene za kompaniju društvenih medija, a vrednost od 3,3 milijarde dolara ocenjuje se Maskov udeo u The Boring Compani.

“Očigledno je da ja i drugi investitori trenutno preplaćujemo Tviter” – rekao je Mask u oktobru.

Dok je pad Teslinih akcija izbrisao najveći deo Maskove neto vrednosti, stvorio je bogatstvo za one koji su se kladili protiv kompanije. Prema S3, Tesla je najprofitabilniji kratak u 2022. godini, generišući profit prodavaca na kratkom tržištu od 15 milijardi dolara.

(Izvor: Insider/Blic)

Tags
Back to top button