Rio Tinto isplaćuje najveće dividende u 148 godina dugoj istoriji kompanije – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

Rio Tinto isplaćuje najveće dividende u 148 godina dugoj istoriji kompanije

Kompanija Rio Tinto će isplatiti dividendu u iznosu od 6,5 milijardi dolara (4,7 milijardi funti), nakon što je profitirala od potražnje za rudom gvožđa.

Druga najveća svetska rudarska kompanija prijavila je rast osnovnog profita od 20% na 12,4 milijarde dolara. Dobit koja je bila bolja od očekivane usledila je nakon povećanja cena robe, posebno rude gvožđa i bakra, usred prekida u globalnoj ponudi, delimično izazvanih pandemijom.

Cena rude gvožđa, koja je najvažnija roba za Rio Tinto, porasla je prošle godine na najviše nivoe od 2011. godine, jer se kineska ekonomija oporavljala brže nego što se očekivalo. Taj oporavak doveo je do veće potražnje za čelikom u vreme kada je u Brazilu poremećena proizvodnja rude gvožđa.

Cene roba takođe podstiču nade da će vlade širom sveta ulagati u građevinske projekte koji će pomoći ponovnom pokretanju ekonomija nakon pandemije.

Rio Tinto je rekao da isplaćuje konačnu dividendu od 5 milijardi dolara i posebnu dividendu od 1,5 milijardi dolara, čime je ukupna isplata za 2020. godinu za godinu iznosila 9 milijardi dolara, što je najviše u 148-godišnjoj istoriji kompanije.

Ovi poslovni rezultati Rio Tinta dolaze i posle godine kada se kompanija suočavala sa optužbama za uništenje 46.000 godina starih stenskih skloništa u australijskoj regiji Pilbara u Australiji, što je dovelo i do smene izvršnog direktora Žana-Sebastijana Žaka.

Rio Tinto se i u Srbiji suočava sa različitim udruženjima koji traže da se kompaniji zabrani da eskploatiše litijum kod Loznice i da poništi se prostorni plan o izgradnji rudnika. Predstavnici kompanije u Srbiji kažu da imaju potrebne dozvole i da se planira ulaganje od 100 miliona evra u zaštitu životne sredine.

Izvor:Bonitet.com

Tags
Back to top button