Mastercard pokreće “Plaćanje putem linka” kroz koju firme prihvataju i primaju uplate bilo gde – Bankar.rs
KOMPANIJEPlatne karticeSLIDERSVE VESTI

Mastercard pokreće “Plaćanje putem linka” kroz koju firme prihvataju i primaju uplate bilo gde

U susret konferenciji Money 20/20 Europe, kompanija Mastercard najavljuje najnoviju platnu funkcionalnost, „Plaćanje putem linka”, iza koje stoji Aiia, evropski pionir u domenu otvorenog bankarstva. Pomoću ove funkcionalnosti, firme iz bilo koje industrije mogu da izbegnu nepotrebne korake prilikom plaćanja kreiranjem jednostavnog linka koji omogućava klijentima da izvrše uplate momentalno i u bilo kojoj prilici.

Nova platna funkcionalnost direktno je povezana sa vizijom otvorenog bankarstva kompanije Mastercard i uvođenja nove ere izbora, jednostavnosti i personalizacije na bezbedan i siguran način.

Cilj ove funkcionalnosti je da osnaži više igrača u platnom okruženju i podstakne nove slučajeve primene u industrijama počev od računovodstvenih, osiguravajućih i telekomunikacionih kompanija do plaćanja preko društvenih mreža, kod pružalaca platnih usluga i komunalnih preduzeća.

„U procesu smo transformacije načina na koji ljudi plaćaju račune. Jednostavnim linkom olakšavamo i omogućavamo bezbedno plaćanje računa u pokretu, putem bankovnog računa, bez potrebe da unosite ili pamtite platne kredencijale. Funkcionalnost “Plačanje putem linka”, daje firmama mogućnost da prihvataju i primaju uplate bilo gde i umanje frikcije tokom celog platnog procesa,“ kaže Rune Mai, suosnivač i izvršni direktor kompanije Aiia, koja je deo kompanije Mastercard.

Nova funkcionalnost pomaže da se premosti jaz između plaćanja u okviru otvorenog bankarstva i kompanija različitih delatnosti. Aiia pruža proširene opcije za prilagođavanje za plaćanja putem linka, dajući svojim klijentima priliku da izgrade i brendiraju jedno potpuno integrisano iskustvo plaćanja. Ova funkcija je već u primeni u nordijskim zemljama i očekuje se da će se pojaviti u drugim evropskim zemljama tokom 2022.

Nova funkcija kompanije Aiia je već dostupna kod vodećeg nordijskog provajdera računovodstvenih softvera, Dinero. Sada Dinero pojednostavljuje plaćanje faktura za više od 77.000 malih i srednjih preduzeća i kombinuje ih sa informacijama o računu što omogućavaju trenutno automatsko usaglašavanje faktura.

Ova funkcionalnost će biti prikazana uživo prvog dana Money 20/20 Europe 7. juna, na pozornici The Evolution Stage, pod pokroviteljstvom kompanije Mastercard.

O Aiia, kompaniji Mastercard

Sa više od decenije iskustva, Aiia, deo kompanije Mastercard, je platforma otvorenog bankarstva sa najviše iskustva u Evropi, koja nudi usluge otvorenog bankarstva uživo stotinama klijenata.

Sa sedištem u Kopenhagenu, misija kompanije je uvek bila da osnaži ljude da bezbedno i transparentno koriste svoje finansijske podatke. Platforma kompanije Aiia omogućava preduzećima i finansijskim institucijama da integrišu finansijske podatke i da ponude plaćanja direktno sa računa na račun kao deo svojih usluga  procenjenom broju od 337 miliona građana Evrope.

Danas, Aiia ima više od 3.000 povezanih banaka širom Evrope, obrađuje više od 10 miliona bankovnih prijava i više od milion plaćanja sa računa na račun svakog meseca za velike banke i e-commerce.

Vodeća platforma otvorenog bankarstva postala je deo kompanije Mastercard krajem 2021. godine i pruža otvorene bankarske usluge velikom broju finansijskih institucija, fintech kompanija i pružaocima platnih rešenja, uključujući Lunar, Danske Bank, Santander, OP Financial Group, DNB, SVEA, Pleo…

Tags
Back to top button