Srbija je 4. u Evropi i 11. u svetu prema “GovTek” indeksu, Brnabić: Ogroman uspeh u digitalizaciji državne uprave – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Srbija je 4. u Evropi i 11. u svetu prema “GovTek” indeksu, Brnabić: Ogroman uspeh u digitalizaciji državne uprave

Srbija je četvrta u Evropi, a 11. na svetu po “GovTek” indeksu zrelosti tehnologija u javnoj upravi koji utvrđuje Svetska banka, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je to ogroman uspeh.

– Pokazuje drugačije lice naše zemlje, da možemo da se takmičimo sa najboljima, da budemo u svetskom vrhu, i da imamo još mnogo potencijala i prilika za budućnost – rekla je premijerka.

Dodala je da je Srbija među “GovTek” liderima u svetu, kao zemlja sa najvećim indeksom, da smo u Evropi četvrti, a u široj jugoistočnoj Evropi apsolutni lideri.

Rangirano je 198 država, svetski lider je Južna Koreja, Brazil je na drugom mestu, Saudijska Arabija treća, Francuska šesta, Indija sedma, Mongolija deveta, a Rusija na 10. mestu.

Indeks meri unapređenje svih aspekata državne uprave kroz digitalizaciju.

Sa 89,5 odsto zrelosti, Srbija je četvrta u Evropi posle Estonije, Francuske i Litvanije.

Daleko je najbolja u regionu, a za dve godine Srbija je napredovala 40 pozicija, što je svrstava u najbrže i najagilnije digitalne vlade u svetu.

Indeks meri državne IT sisteme, dostupnost elektronskih usluga, interakciju države sa građanima i kapacitet za dalju digitalnu transformaciju.

Brnabić je istakla da je Srbija treća u svetu po digitalnoj interakciji sa građanima.

– To je zbog naše upotrebe portala javnih podataka. Jedinstveni smo da građani mogu da tamo pogledaju čitav sistem prosvete kako izgleda, recimo. Kao i zbog portala eKonsultacije koji radi od marta i gde omogućavamo svima da učestvuju u konsultacijama o propisima – rekla je ona.

Po kapacitetima za dalju digitalnu transformaciju Srbija je napredovala za 59 mesta.

Izvor: Tanjug

Tags
Back to top button