Erste Bank a.d. Novi Sad: Uz podršku prilagođenu potrebama klijenata u izazovnoj godini, ostvareni snažni rezultati Banke u 2020. godini – Bankar.rs
ANALIZEBANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Erste Bank a.d. Novi Sad: Uz podršku prilagođenu potrebama klijenata u izazovnoj godini, ostvareni snažni rezultati Banke u 2020. godini

„Izazovna godina je za nama. Godina u kojoj smo pokazali koliko su važne stabilnost i pripremljenost, ali u isto vreme i fleksibilnost, međusobno razumevanje i podrška. Situacije kroz koje smo prošli zajedno sa našim klijentima predstavljale su test, ali i dokaz da klijenti mogu u svakom trenutku da se oslone na nas. To je rezultiralo rastom ukupnih depozita od više od 38 odsto i kredita više od 17 procenata. Izuzetno sam zahvalan svojim kolegama na zalaganju, jer smo godinu velikih iskušenja završili na prvom mestu po korisničkom iskustvu klijenata fizičkih lica“, izjavio je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Bank a.d. Novi Sad.

„Kao odgovorna institucija i sistemski značajna banka u Srbiji, vodimo računa o svim aspektima svog poslovanja. Prepoznajući neizvesnost u čitavoj Evropi i sledeći pre svega odgovoran pristup u upravljanju novcem naših klijenata, deo profita rezervisali smo za potencijalne troškove rizika u okolnostima pandemije. U isto vreme, nastavljamo sa intenzivnim ulaganjima značajnih sredstava u prelazak na novi operativni sistem Banke, koji će nam pružiti još veću fleksibilnost i omogućiti da se još više posvetimo potrebama klijenata, jer dobro korisničko iskustvo predstavlja prioritet u modernom bankarstvu“, zaključio je Carić.

Krediti stanovništvu i mikro klijentima uvećani za 16% u odnosu na kraj 2019. godine i iznose 97,05 milijardi dinara; depoziti stanovništva i mikro klijenata veći za 28,2% i iznose 101,32 milijardi dinara.

Krediti pravnim licima uvećani za 18,8% u odnosu na kraj 2019. godine i iznose 94,15 milijardi dinara; depoziti pravnih lica su uvećani za 57,4% i iznose 74,27 milijardi dinara.

Dobit od kamata viša za 11,5% u odnosu na isti period prethodne godine i iznosi 8,16 milijardi dinara, dok je dobit od naknada i provizija viša za 7,9% i iznosi 1,91 milijardi dinara.

Neto dobit na kraju četvrtog kvartala 2020. godine iznosi 1,33 milijardi dinara, što je za 50,2% niži rezultat u odnosu na isti period 2019. godine, i u skladu je sa procenama.

Bilansna suma je uvećana za 24,1%, sa 231,45 milijardi dinara na kraju 2019. godine na 287 milijardi dinara na kraju 2020. godine.

NPL racio na kraju 2020. godine iznosi 1,4%.

Tags
Back to top button