Hibridni način rada: Koje dane zaposleni najčešće biraju za rad od kuće? – Bankar.rs
SAVETI ZA POSAOSLIDERSVE VESTI

Hibridni način rada: Koje dane zaposleni najčešće biraju za rad od kuće?

Kada je reč o fleksibilnom radu, popularizovanom od perioda korone, kompanije su nastojale da radnicima omoguće da dva dana rade od kuće – najčešće petkom i ponedeljkom, kako bi imali četiri spojena “opuštenija” dana, računajući vikend koji je za mnoge neradan.

Dakle, na posao bi dolazili od utorka do četvrtka. Međutim, prema pisanju Blumberga, ovaj trend se preokrenuo: ispostavilo se da radnici borave kod kuće češće četvrtkom, nego ponedeljkom i petkom.

“Četvrtak je novi ponedeljak”, piše Blumberg ovih dana, na osnovu podataka WFH Research-a, tima akademika, uključujući Nikolasa Bluma sa Univerziteta Stanford, koji je prikupio podatke o navikama i stavovima desetina hiljada američkih radnika od početka pandemije.

Petak se rangira kao najpopularniji dan za rad od kuće u poslednjih šest meseci, nakon čega sledi četvrtak, dok je sreda najčešći dan za boravak u kancelariji.

Nalazi pokazuju kako se obrasci rada konstantno pomeraju skoro tri godine, a takođe potvrđuju koliko je kompanijama teško da sprovedu stroge norme vezane za povratak u kancelariju, posebno na “zategnutom” tržištu rada u SAD.

Peloton je među poslodavcima koji su pozivali zaposlene na posao od utorka do četvrtka, dok su drugi veliki poslodavci, poput Epla, želeli zaposlene na radnom mestu utorkom, četvrtkom i još jednim dodatnim danom, koji bi odredili pojedinačni timovi.

Eplov raniji plan je zahtevao dolazak na posao ponedeljkom, utorkom i četvrtkom.

Kada je reč o tome koliko su kancelarije bile “zauzete” u oktobru, u deset većih američkih gradova, podaci bezbednosne firme Kastle Systems pokazuju da se na posao najviše dolazilo sredinom nedelje.

Izvor: Kamatica.rs

Tags
Back to top button