Očekuje se rast cena avio karata – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Očekuje se rast cena avio karata

Međunarodno udruženje aerodroma saopštilo je da se potpuni oporavak aviosaobraćaja očekuje do 2025. godine. Najnovija prognoza pokazuje da će broj putnika u sledećoj godini biti manji za devet odsto u odnosu na 2019. godinu, kao i da je oporavak ipak „odložen“ budući da je ranije saopšteno da bi se evropski aviosaobraćaj na te rezultate mogao vratiti već 2024. godine.

Generalni direktor ovog udruženja Olivije Jankovec izjavio je da će prevoznici sledeće godine pretrpeti gubitke od oko 220 miliona evra.

“Prošle godine smo imali snažan rast i aviosaobraćaj je bio otporan na sve geopolitičke i privredne probleme. Međutim potpun oporavak i vraćanje na rezultate iz 2019. godine koja je bila rekordna u svakom smislu može se očekivati 2025. godine”, izjavio je Jankovec i dodao da će rat u Ukrajini i geopolitičke napetosti u Evropi generalno uticati na ovo tržište, kao i da će inflatorni pritisci uticati negativno na potražnju.

Prema ovim prognozama može se očekivati i blagi rast cene avio karata. Poskupljenja bi možda bila i veća da i loukost kompanije nisu nastavile da rastu i jačaju ponudu jeftinih letova ka svim destinacijama.

Bez obzira na ovakve prognoze, tržišta koja se oslanjaju na turizam mogu da očekuju dobre rezultate i da će možda premašiti broj putnika u predpandemijskom periodu. Druge zemlje će, po svemu sudeći, sačekati bolja vremena i punije novčanike zabrinutih Evropljana.

Izvor: Politika

Tags
Back to top button