Cena gasa u Evropi u padu peti uzastopni dan – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Cena gasa u Evropi u padu peti uzastopni dan

Cena prirodnog gasa u Evropi je u padu peti dan uzastopno, pošto meteorolozi predviđaju da će temperature ostati blage tokom Nove godini, a pri tome su i zalihe u skladištima gasa obilne.

Cena gasa za isporuku u narednom mesecu (fjučers ugovori) opala je na holandskoj gasnoj berzi za 5,1 odsto na 92,75 evra po megavat-satu na trgovanju u 10:12 časova, prenosi „Blumberg”.

Na britanskom tržištu, cena gasnih fjučersa je pala danas za 5,6 procenata, dodaje njujorška agencija ne precizirajući tačan iznos.

Cene gasa u Evropi su na silaznoj putanji u poslednje dve nedelje zahvaljujući blagom vremenu koje je smanjilo potražnju za gasom. Pored toga, industrijska potrošnja gasa, koju su visoke cene gasa u ranijem periodu godine već zauzdale, smanjena je ovih dana što je uobičajeno tokom sezone praznika.

Snabdevanje tečnim prirodnim gasom (LNG)  i dalje je snažno, ka severozapadnoj Evropi plovi flotila tankera, a Nemačka pokreće dva nova uvozna terminala, dodaje se u tekstu, prenosi Tanjug.

Ipak, trgovci pomno prate tržišne prilike zbog eventualnih signala o zaokretu isporuka gasa jer je razlika u cenama između Evrope i Azije i dalje tesna. Američki izvoznici LNG-a smatraju da će prodaja u februaru biti podjednako isplativa u oba regiona, dok će u Evropi biti unosnija u martu, navodi „Blumberg”.

Tags
Back to top button