Vrednost bankarskog sektora na berzi u Tokiju porasla 7,7 odsto – Bankar.rs
BANKEBERZAINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Vrednost bankarskog sektora na berzi u Tokiju porasla 7,7 odsto

Japanske banke i osiguravači su, nakon odluke centralne banke da podesi kontrolu krive prinosa, podigli gornju granicu za troškove dugoročnog kreditiranja.

Nakon što je Banka Japana (BoJ) objavila da će ograničiti rast prinosa na desetogodišnje obveznice na 0,5 odsto, merač indeksa cena akcija u Tokiju (TOPIX) za bankarski sektor zabeležio je rast od 7,7 odsto, što je najveći skok od novembra 2016. godine. Mitsubishi UFJ Financial Group i Sumitomo Mitsui Financial Group, dve najveće japanske banke, u jednom trenutku su beležile rast od osam odsto, da bi potom njihovi dobici bili sniženi, piše Bloomberg.

Ovaj potez predstavlja pozitivan signal za finansijske firme čiji su prihodi od kamata bili gotovo izbrisani zbog višegodišnje monetarne politike, prema kojoj su kamatne stope bile na najnižim nivoima, dok je guverner centralne banke Haruhiko Kuroda radio na tome da u trećoj ekonomiji sveta izazove inflaciju. Nedavno doneta odluka omogućila je banka i osiguravačima iz TOPIX indeksa da izbegnu pad.

“Banke su beležile pad nakon odluke Banke Japana o ublažavanju, ali sada se odvija značajna promena koja je potpuno suprotna, što je dobro za ove finansijske institucije”, rekao je Makoto Furukava (Makoto Furukawa), glavni strateg za portfelj banke Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Rast na krivulji prinosa ubrzan je nakon odluke Banke Japana, čime je stvorena razlika između prinosa na dvogodišnje i desetogodišnje državne obveznice, koja je na najvišim nivoima od 2017. godine.

Ovaj potez će verovatno zaustaviti uticaj pada kamatnih stopa na japanske kredite koji ugrožavaju profit banaka, rekao je Majkl Mekded (Michael Macdad), analitičar iz kompanije Morningstar u Tokiju.

Za osiguravače, veći prinosi mogu povećati povrat ulaganja i koeficijente solventnosti, rekao je Stiven Lem (Steven Lam), analitičar kompanije Bloomberg Intelligence.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button