FED snizio referentnu kamatnu stopu – Bankar.rs
SVE VESTI

FED snizio referentnu kamatnu stopu

Američke Federalne rezerve (FED) snizile su referentnu kamatnu stopu po treći put ove godine, preneo je Rojters.

Američka centralna banka to je učinila u nastojanju da obezbede privredi SAD da prebrodi globalni trgovinski rat bez pada u recesiju, ali su nagovestile da će možda pauzirati sa ciklusom smanjenja kamate.

FED je snizio ključnu kamatu za četvrtinu procentnog poena na raspon između 1,50 i 1,75 odsto, pri čemu je u saopštenju o monetarnoj politici ovom prilikom izostavio napomenu da će “delovati na odgovarajući način” kako bi podržao privredni rast.

Ta napomena iz ranijih saopštenja tumačena je kao znak da će stopa biti smanjivana i ubuduće, prenosi Rojters.

Umesto toga, FED je sada saopštio da će pratiti buduće podatke i njihov uticaj na ekonomske izglede zemlje kada bude procenjivao i donosio odgovarajuću odluku o putanji ciljne kamatne stope, što je, kako ocenjuje britanska agencija, ublažen stav.

FED-ova ocena stanja američke ekonomije je uglavnom ostala nepromenjena, pri čemu je navedeno da je tržište rada “snažno“ i da ekonomska aktivnost “raste umerenim tempom”.

Kao i prethodnog puta, iz američke centralne banke su istakli da su odluku o smanjenju troškova zaduživanja doneli “u svetlu implikacija globalnih kretanja na ekonomske perspektive SAD, kao i prigušenih inflatornih pritisaka”.

U saopštenju FED-a se konstatuje takođe da su poslovne investicije i izvoz ostali “slabi”.

FED je ranije ove godine srezao referentnu kamatu u julu i ponovo u septembru.

Izvor: B92

Tags
Back to top button