MMF odobrio Egiptu produženi aranžman od 3 milijarde dolara: Podrška za ubrzanje dodatnog finansiranja – Bankar.rs
INOSTRANE BANKEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

MMF odobrio Egiptu produženi aranžman od 3 milijarde dolara: Podrška za ubrzanje dodatnog finansiranja

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je 46-mesečni paket finansijske podrške Egiptu od 3 milijarde dolara, rekavši da će to katalizovati dodatno finansiranje od oko 14 milijardi dolara, navodi se u saopštenju fonda.

Paket, Program proširenog fonda (EFF), uključuje fleksibilan režim deviznog kursa i poboljšane mreže socijalne sigurnosti za zaštitu ugroženih, navodi se u saopštenju.

Finansije Egipta, koje već pate od visokog duga i nedostatka deviza, naglo su se pogoršale nakon ruske invazije na Ukrajinu, što je navelo strane investitore da povuku oko 20 milijardi dolara iz zemlje u roku od nekoliko nedelja.

Bankari u najvećoj ekonomiji severne Afrike kažu da se jaz između kursa egipatske funte na crnom tržištu od 32 do 33 za dolar povećao poslednjih nedelja sa zvanične stope od 24,7 uprkos ukupnoj devalvaciji od 36 odsto ove godine.

Dogovor o paketu najavljen je na nivou osoblja 27. oktobra.

Sporazum predviđa trenutnu isplatu od oko 347 miliona dolara za podršku egipatskom platnom bilansu i njegovom opštem budžetu, dodaje se.

Očekuje se da će to katalizovati dodatno finansiranje od oko 14 milijardi dolara, uključujući investicije, od međunarodnih i regionalnih partnera Egipta, navodi se u saopštenju.

Sporazum uključuje program strukturnih reformi koji će „smanjiti otisak države i izjednačiti uslove između javnog i privatnog sektora. Takođe predviđa unapred pooštravanje monetarne politike i fiskalnu konsolidaciju.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button