Danas stiže novo poskupljenje vašeg stambenog kredita: Evo na koju rečenicu u ugovoru s bankom morate da obratite pažnju – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

Danas stiže novo poskupljenje vašeg stambenog kredita: Evo na koju rečenicu u ugovoru s bankom morate da obratite pažnju

Evropska centralna banka će u četvrtak održati sednicu na kojoj će razgovarati o promeni ključnih kamatnih stopa. Kako je pre nekoliko dana preneo Rojters, one bi trebalo da budu podignute za 50 baznih poena, što znači da će ključne kamate porasti za 0,5 odsto. Ova promena će, kao i mnogo puta u poslednjih nekoliko meseci, otkad je u junu prvi put od 2015. godine euribor dostigao pozitivnu vrednost, usloviti i rast euribora, kamate koja je ključna i za sve građane Srbije koji imaju kredite u evrima.

Naime, dobar deo kredita u evrima, poput stambenih kredita, građani uzimaju sa varijabilnom kamatnom stopom, čija je jedna od komponenti upravo euribor. To znači da se sa promenom euribora menja i visina njihove rate.

Međutim, ovo se ne dešava odmah nakon skoka euribora, već zavisi od toga šta piše u ugovorima koje građani imaju sa bankama. Euribor, naime, ima nekoliko vrednosti – nedeljni, mesečni, tromesečni, šestomesečni i godišnji. Na osnovu toga koji je naveden u ugovoru, građanima se periodično menjaju rate, a najčešće su u pitanju vremenski intervali od tri ili šest meseci.

Kada je u pitanju tromesečni euribor, rate se usklađuju 31. marta, 30. juna, 30. septembra i 31. decembra.

Što se tiče šestomesečnog euribora, usklađivanje rate obavlja se 30. juna i 31. decembra.

Dakle, iako će ključne evropske kamate porasti sada, 31. decembar je dan D za sve korisnike kredita u evrima sa varijabilnom kamatom, a u najvećem problemu biće građani koji su se skoro zadužili, dok će nešto bolje da prođu oni koji su već otplatili više od polovine duga jer je udeo kamate u njihovoj rati manji.

Za građane  – glavobolja koja traje mesecima

Pre nego što je euribor krenuo da divlja, u martu je čitateljka portala Nova.rs Dragana P. postala korisnica stambenog kredita u evrima, sa varijabilnom kamatnom stopom.

Ona je podigla kredit od 100.000 evra sa rokom otplate na 15 godina, a njena prva rata izosila je 660 evra.

U martu, kada je Dragana podigla kredit, vrednost tromesečnog euribora iznosila je -0,534 odsto. Šest meseci kasnije, prilikom drugog obračuna mesečne rate, njegova vrednost bila je 1,185 odsto.

Nakon prvih šest meseci otplate i povećanja euribora od 1,719 odsto, Draganina mesečna rata porasla je za 85 evra, te umesto prvobitnih 660, ona trenutno plaća 745 evra mesečno.

Sada, dve nedelje pred novi obračun, Dragani nije svejedno, jer je svesna da će njena rata biti još veća.

„Strahujem od tog datuma jer znam da će me rast rate samo dodatno opteretiti, a na ovu inflaciju i skupoću, to je poslednja stvar koja mi treba u životu“, kaže Dragana za naš portal.

Trenutne vrednosti euribora

Kada je reč o vrednosti koju je euribor imao na dan 13. decembar, situacija je sledeća:

Nedeljni – 1.403 %

Mesečni – 1.686 %

Tromesečni – 2.046 %

Šestomesečni – 2.479 %

Godišnji – 2.873 %

Tags
Back to top button