Zbog prekida aviosaobraćaja ECB ima problema u snadbevanju banaka novčanicama – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Zbog prekida aviosaobraćaja ECB ima problema u snadbevanju banaka novčanicama

Evropske centralne banke preduzimaju mere kako bi osigurale ponudu novčanica širom kontinenta, jer potražnja i ponuda snažno variraju tokom globalne pandemije.

Tokom krize potražnja za gotovinom postala je manje predvidljiva, kaže Evropska centralna banka u blogu koji je napisao član uprave Fabio Paneta – dostižući istorijski vrhunac u prometu od 19 milijardi evra sredinom marta, što je poslednji put viđeno na vrhuncu finansijske krize 2008. godine.

Početkom aprila potražnja za gotovinom vratila se na normalan nivo, a nekoliko zemalja sada beleži podizanje gotovine ispod očekivanih nivoa jer nacionalne restrikcije ograničavaju mogućnosti potrošnje, prenosi Indikator.ba.

Iako drži da nacionalne centralne banke imaju velike zalihe novca, Paneta priznaje da trenutna obustava rada sprečava mnoge uobičajene aktivnosti, a neke čak i u potpunosti.

“Kao rezultat toga, kontinuirano prilagođavamo svoje procese kako bismo osigurali da lanac snabdevanja novčanicama ostane netaknut. Intenzivirali smo (virtuelne) kontakte koji se odvijaju između ECB – koji deluje kao koordinator i NCB-a i na nacionalnom nivou između NCB-a i vanjskih partnera poput kompanija za tranzit gotovine i banaka”, piše on.

Paneta kaže da se uska grla – uključujući dostupnost materijala – i obradu novčanica u opticaju “brzo rešavaju”.

Preduzimaju se i mere za rešavanje problema transporta i obrade novčanica uzrokovanih zatvaranjem osoblja u njihovim domovima. “A kada su uobičajeni prekogranični prometni sistemi – posebno vazdušni saobraćaj- poremećeni zbog ograničenog broja dostupnih letova ili zbog zabrinutosti da bi bankovni kuriri i osoblje prevoznika trebali biti u karantinu nakon putovanja u inostranstvo, prenos novčanica među NCB-ima se ponavlja po utvrđenom rasporedu”.

Tags
Back to top button