Postoji način da vam se kamata vrati na nivo pre talasa poskupljenja, ali bi moglo da vam se obije o glavu – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIKreditiSLIDERSVE VESTI

Postoji način da vam se kamata vrati na nivo pre talasa poskupljenja, ali bi moglo da vam se obije o glavu

Narodna banka Srbije (NBS) uvela je nove olakšice, koje će kreditnim korisnicima koji ne mogu neometano da nastave sa isplaćivanjem duga, omogućiti produžetak roka otplate. Ovu meru moći će da koriste samo oni klijenti za koje banka proceni da nisu u mogućnosti da nastave sa redovnom otplatom duga. Iako ova mera može znatno da umanju trenutni iznos rate, stručnjaci upozoravaju da je to mač sa dve oštrice, jer će iznos kamate koju će dužnik na kraju platiti banci, svakako biti veći.

Talasu poskupljenja koji je preplavio građane Srbije nisu odoleli ni krediti. Varijabilne kamatne stope, koje se zavisno od ugovora sa bankom obračunavaju na tri ili šest meseci, ne prestaju da rastu. Mnogi zato strahuju od svakog narednog obračuna i pitaju se da li će imati od čega da otplate sledeću ratu.

Zbog toga je bankama omogućeno da dužnicima kojima je to zaista potrebno obezbede neophodne olakšice, a klijenti koji imaju teškoće u otplati kredita sa bankom treba da ugovore „optimalno rešenje kojim će prevazići probleme“, navodi se u saopštenju NBS.

To u praksi znači da banke mogu svojim klijentima da produže rok otplate kredita za tri ili pet godina u odnosu na dogovoreni rok, zavisno od vrste kredita.

Kako objašnjavaju iz centralne banke, klijentima može da bude odobren novi rok otplate za keš i potrošačke kredite, koji mora da bude kraći od devet godina.

Druga vrsta kredita na koje banka može klijentu da odobri produženje roka je auto-kredit, a rok sa produžetkom mora da bude kraći od 11 godina.

Poslednja vrsta kredita su stambeni, a dužnicima koji su odlučili da na ovaj način reše stambeno pitanje banke mogu da produže rok otplate za pet godina.

Da li je neko ugrožen – odlučuje banka

Ove ustupke moći će da inicira banka, uz pristanak dužnika, ali i sam dužnik.

Ukoliko dužnik podnese banci zahtev za produženje roka, banka treba da oceni da postoje okolnosti koje su uticale na pogoršanje finansijskog položaja klijenta, što može da dovede do nemogućnosti da dužnik nastavi sa otplatom duga. Inače, NBS ističe da ne postoji ograničeni rok u kojem dužnik može da podnese zahtev, ali ova olakšica može da se iskoristi samo jednom.

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku RS.

Kome će ova mera stvarno olakšati život

Kako za „Novu“ objašnjava profesor Beogradske bankarske akademije dr Zoran Grubišić, ovo rešenje koje je donela NBS svakako nije idealno, ali je trenutno potrebno onim dužnicima koji zaista imaju veliki problem sa nastavkom otplate kredita.

„Ova mera odnosi se na one koji su zaista pogođeni – neko ima više kredita, nekome je rata drastično skočila, a uz to, na primer, ima prosečnu platu, nekome je jednostavno ugroženo tekuće funkcionisanje”, navodi dr Grubišić primere bankarskih klijenata za koje je ova mera formirana i naglašava da ovo nije mera koja je kreirana za sve dužnike.

Upitan kako će se duži rok otplate odraziti na ukupan iznos kamate koju će dužnik na kraju da isplati, sagovornik „Nove“ ističe da će on svakako biti veći, ali će kreditni korisnici trpeti manji pritisak, s obzirom na to da će im rata, uz produženje roka otplate, biti manja.

„Rata bi, uz produžen rok, trebalo da se vrati na, otprilike, nivo na kojem je bila pre skoka kamatnih stopa“, kaže Grubišić.

Generalni sekretar Unije banaka Srbije Vladimir Vasić za „Novu“ ističe da je dobro to što u Srbiji ne postoji veliki broj dužnika koji do te mere „grcaju“ u kreditima, da su im potrebne ovakve mere.

„Ovo je ipak dobra mera predostrožnosti. Kada se poveća period otplate kredita, dužnicima će se smanjiti mesečna rata“, kaže Vasić.

On podseća da klijenti mogu da se obrate bankama ako se osete ugroženo, ali i banka ovu meru može da ponudi korisniku.

Ipak, Vasić naglašava da će ova mera da utiče na na konačan iznos kamate koju dužnik plaća banci, te da je najbolje da se kredit isplati, ukoliko je to mogće, u što kraćem, odnosno ugovorenom roku.

Izvor: Nova.rs

Tags
Back to top button