NLB banka kreditira Srbiju sa 136 miliona evra za Dunavski koridor – Bankar.rs
DOMAĆE BANKEKreditiMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

NLB banka kreditira Srbiju sa 136 miliona evra za Dunavski koridor

Srbija će uzeti kredit od 16 milijardi dinara (136,3 miliona evra) kod NLB Komercijalne banke za finansiranje projekta izgradnje brze saobraćajnice od Požarevca do Golupca.

Komercijalni ugovor o porojektovanju i izgradnji potpisan je u avgustu 2021. godine između Vlade Srbije, „Кoridora Srbije“ i  kompanije „China Shandong International Economic and Technical Cooperation Group“ koja je izvođač radova.

NLB i Srbija su ugovor o dugoročnom investicionom kreditu zaključile 14. novembra 2022.

U Službenom glasniku je objavljen ukaz predsednika Srbije o proglašenju Zakona o zaduživanju Srbije kod NLB Кomercijalne banke za finansiranje izgradnje deonice brze saobraćajnice:  auto-put E-75 Beograd –  Niš (petlja Požarevac) –  Požarevac (obilaznica)  – Veliko Gradište  – Golubac (Dunavska magistrala).

Nominalna kamatna stopa, kako piše u zakonu kojim se potvrđuje zaduživanje, iznosi tromesečni Belibor plus 3,85 odsto na godišnjem nivou.

Srbija će glavnicu kredita da otplaćuje u jednakim tromesečnim ratama (28 rata), a nakon isteka grejs perioda,  koji traje do 3 godine od stupanja ugovora na snagu. Krajnji rok za otplatu je deset godina od dana stupanja na snagu ugovora.

Projekat izgradnje „Dunavskog koridora“ je prepoznat kao projekat izgradnje i rekonstrukcije javne linijske saobraćajne infrastrukture od posebnog značaja za Srbiju.

Trasa državnog puta podeljena je na tri denoice, a počinje kod postojeće petlje Požarevac na autoputu E-75, deonica Beograd – Niš,  a završava se na ulasku u Golubac.

Ukupna dužina brze saobraćajnice iznosi  67.94 kilometara, stoji na sajtu Koridora Srbije.

Na brzoj saobraćajnici je predviđena izgradnja 52 mosta i nadvožnjaka, 5 petlji i 16 kružnih raskrsnica.

Brza saobraćajnica projektuje se za računsku brzinu od 100 kilometara na čas.

Tags
Back to top button