EU izdala desetogodišnje obveznice vredne 20 milijardi evra – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

EU izdala desetogodišnje obveznice vredne 20 milijardi evra

Evropska komisija (EK) je izdala desetogodišnje obveznice vredne 20 milijardi evra za finansiranje oporavka od pandemije korona virusa.

Obveznica je privukla veliko interesovanje Evrope i sveta, zahvaljujući čemu je Komisija dobila vrlo povoljne uslove za određivanje cena, navodi se u saopštenju. Ovo je najveće izdavanje obveznica u Evropi i rekordan iznos koji je EU prikupila u jednoj transakciji.

„Uspešno smo sproveli prvu operaciju izdavanja obveznica NextGenerationEU. Kao jaka Unija, zajedno prikupljamo novac na tržištu i investiramo u oporavak od krize“, izjavila je predsednica EK Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen).

Ona je navela da će novac početi da se koristi za preoblikovanje kontinenta u „zeleniju i digitalnu Evropu“.

„Danas smo postigli ključnu prekretnicu u primeni NextGenerationEU. Posle postavljanja temelja u rekordnom roku, uspešno smo sproveli prvu operaciju zaduživanja u okviru Plana oporavka“, istakao je komesar za budžet EK Johanes Han (Johannes Hahn).

Prema njegovim rečima, ovo je tek prvi korak EU koja će ukupno obezbediti 800 milijardi evra za oporavak.

Kako je saopšteno, do kraja 2021. godine Komisija očekuje prikupljanje još 80 milijardi evra od obveznica. Najavljeno je da će EK u drugoj polovini godine moći da finansira zajmove članicama EU u skladu sa Mehanizmom za oporavak i otpornost (RRF).

Izvor: Biznis.rs 

Tags
Back to top button