Američka ministarka finansija: Sledeće godine znatno manja inflacija, postoji rizik od recesije – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Američka ministarka finansija: Sledeće godine znatno manja inflacija, postoji rizik od recesije

Američka ministarka finansija Dženet Jelen predviđa značajno smanjenje inflacije u SAD u 2023, osim u slučaju nekog neočekivanog šoka.

“Mislim da ćete do kraja sledeće godine videti mnogo nižu inflaciju ako ne bude… nekog neočekivanog šoka”, rekla je Jelen u intervjuu za CBS, prenosi Rojters.

Na pitanje kolika je verovatnoća da SAD uđu u recesiju zbog povećanja kamata, ona je odgovorila: “Postoji rizik od recesije. Ali, to svakako nije, po mom mišljenju, nešto što je nužno za smanjenje inflacije”.

Izjava Jelenove dolazi nekoliko dana uoči sednice Federalnih rezervi (FED) na kojoj se očekuje da će američka centralna banka usporiti agresivno podizanje kamatnih stopa koje sprovodi ove godine.

Predsednik FED-a Džerom Pauel je nagovestio manje povećanje referentne stope, u iznosu od pola procentnog poena na raspon od 4,25-4,5 odsto, nakon četiri povećanja za 75 baznih poena u 2022.

Jelen je rekla da ekonomski rast SAD znatno usporava, da inflacija popušta i da se nada da će tržište rada ostati zdravo.

Dodala je da se nada da će skok inflacije koji je viđen ove godine biti kratkog veka, te da je američka vlada naučila “mnoge lekcije” o potrebi da suzbije rast cena koji nije viđen još od 1970-ih.

Pokušaj stabilizacije odnosa: Delegacija SAD na viskom nivou otputovaće u Kinu naredne semice

Troškovi brodskog transporta su popustili i duga kašnjenja u isporuci robe su se smanjila, a “znatno su niže” i cene benzina na pumpama, dodala je.

Izvor: Euronews

Tags
Back to top button