PKS nagradio najbolje; Čadež: Regionalno ekonomsko povezivanje ključna strateška šansa i Srbije – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

PKS nagradio najbolje; Čadež: Regionalno ekonomsko povezivanje ključna strateška šansa i Srbije

Privredna komora Srbije prilagodiće svoje servise potrebama i zahtevima privrede u ovim neizvesnim i izazovnim vremenima, a glavna težišta su digitalizacija “tradicionalnih” privreda i povezivanje sa IKT sektorom, zelena tranzicija i naše kompanije u globalnim dobavljačkim lancima, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS na Četvrtoj sednici skupštine.

– Osnovni cilj menjanja ove organizacije jeste da bude servis privredi. Šta je sve potrebno privredi to je stvar koja se menja iz meseca u mesec, iz godine u godinu i samim tim moramo da budemo organizacija koja je spremna da odgovori na vaše zahteve, da vam preporuči neke stvari koje bi mogle da vam pomognu i poboljšaju vaše poslovanje. Sve je pitanje svrhe kako na ličinom tako i na planu poslovanja – poručio je Čadež.

Cilj aktivnosti u okviru promena principa rada koji želimo da preduzmemo jeste jasan fokus na probleme članica i suštinska podrška u pronalaženju mogućih rešenja, dodao je predsednik PKS.

Srbija i privrede regiona deo su globalnih tokova pa će tako i globalni problemi posebno evropski uticati na privrednu dinamiku kod nas i u regionu, navodi Čadež i podseća da su i dalje najveći izazovi sa kojima će se suočiti evropska privreda inflacija, rast referentnih kamatnih stopa do čak 4 odsto, nedostatak kadrova, visoke cene energenata, poskupljenje hrane, pad tražnje i poremećeni lanci snabdevanja.

Izazovi donose i određene šanse koje Srbija i region mogu iskoristiti, za nove investicije u proizvodnju i uključivanje u dobavljačke lance. PKS će kroz međusektorske timove posebno raditi na predlaganju povoljne regulative za brže investiranje, fleksibilnog zakonodavstva za inovacije, preporuka za unapređenje kompleksnih privrednih potencijala.

Podseća da veliki azijski igrači kao što su proizvođači baterija za električne automobile investiraju u Evropi kako bi obezbedili učešće na najatraktivnijem globalnom tržištu od 500 miliona stanovnika. Trenutno u privlačenju ovih investicija prednjače Mađarska i Poljska, šanse su otvorene Srbiji i regionu, ali za takva ulaganja prioritet je da budu deo jedinstvenog tržišta, naglašava Čadež.

Regionalno ekonomsko povezivanje, po njegovim rečima, jeste ključna strateška šansa i Srbije i ostalih ekonomija u regionu da postignu brži rast, ali i da se efikasnije izbore sa izazovima novih globalnih ekonomskih trendova. Zajedničke politike uvezivanja regiona u jedinstven ekonomski prostor i izgradnja međusobnog poverenja biće ključnei za uključivanje ekonomija u jedinstveno tržište EU i uživanje četiri slobode pre punopravnog članstva u Uniji.

Nagrade za poslovne lidere i kompanije

Privredna komora Srbije (PKS) nagradila je godišnjim priznanjima najuspešnija privredna društva i pojedince koji su se u 2022. godini istakli rezultatima, radom i angažovanjem, a uručeno je 17 nagrada za poslovnog lidera i 21 nagrada za poslovni uspeh kompanija, saopšteno je danas.

Poslovne lidere Srbije predvodi Ljubinko Gobeljić predsednik kompanije FPM Agromehanika iz Boljevca, najveće fabrike poljoprivrednih mašina u Jugoistočnoj Evropi.

– Ova poslovna godina bila je prepuna izazova i neizvesnosti, ali smo smelim poslovnim odlukama, dobrom organizacijom i velikim zalaganjem zaposlenih uspeli da odgovorimo na sve probleme i ostvarimo dobar poslovni rezultat. Ono što mogu da obećam je da ćemo i u još izazovnijim godinama koje nas očekuju biti uz naše poljoprivrednike kako bismo zajedno ostvarili još bolje rezultate – istakao je Gobeljić u ime svih nagrađenih.

Nagrade za poslovne lidere dobili su vlasnica AMC – Afrodite mode collection Afrodita Bajić, direktor Novi Pazar put Aleksandar Grbović, direktor Infostud 3 Branimir Gajić, generalna direktorka Mehler protective system Darinka Radić, direktorka Salveo Jelena Goločorbin Stojadinović, vlasnik Sky solutions Milenko Škarić, vlasnica Bacillomix co. Nataša Došen i generalni direktor Vodoprivreda Požarevac Nenad Miladinović.

Među dobitnicima te nagrade su i predsednik Izvršnog odbora Unicredit bank Srbija Nikola Vuletić, vlasnica Hedera Vita Olgica Samoilović, direktor Le Belier Paskal Marmoj, direktor Termorad group Rade Rajević, suvlasnik F.lli Rossi Shoes Romano Rosi, direktorka P.S. Fashion Design Slađana Pantović, generalni direktor Simpo Slađan Disić i generalni direktor JKP Vodovod Kruševac Vladimir Milosavljević.

Priznanja za poslovni uspeh dodeljena su kompanijama Chips Way Čačak, Doo za upravljanje slobodnom zonom Subotica, EBM Papst Sombor, Fush Beograd, Gomex Zrenjanin, IGB Automotive Comp Inđija, Livnica Kikinda automobilska industrija, Mlekara Pančevo, Mlekara Eko – Mlek Kaonik Kruševac i Nestle Adriatic Beograd.

Kompanije koje su dobile to priznanje su i Promont Group Novi Sad, Raiffeisen Bank Beograd, Rauch Serbia Koceljeva, Serbia Zijin Copper Bor, Smurfit Kappa Avala, Beograd, Star Jela Prijepolje, Tiffany Production Čačak, Transfera Beograd, Unitec CNC Zemun, VD Jugokop – Podrinje Šabac, Wacker Neuson Kragujevac i Farmaceutsko hemijska industrija zdravlje Leskovac.

Tags
Back to top button