Na evro podsticaja za snimanje filmova u budžet se vrati 4,5 evra – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Na evro podsticaja za snimanje filmova u budžet se vrati 4,5 evra

Na svaki evro koji država Srbija daje kao podsticaj za strane produkcije, snimanje filmova i serija, u budžet se vrati 4,5 evra prihoda. Primera radi, strane filmske ekipe na jedan isplaćen evro podsticaja za video produkcije po osnovu PDV-a, poreza i doprinosa u budžet vrate 0,43 evra, rezultati su analize koju je Srpska filmska asocijacija sprovela prošle godine.

Pored toga, na Predstavnica Srpske filmske asocijacije Tanja Mitić ocenila je da se u film isplati ulagati i „zbog promovisanja Srbije“.

„Prikazivanje lokacije u nekom projektu je zaista velika reklama, ali je dobro i za imidž zemlje, da se predstavi kao otvorena i spremna za saradnju. To je na više načina promocija destinacije, ne samo u turističkom, nego i u ekonomskom smislu“, kazala je je ona.

Mitić je za Euronews rekla i da je stopa zaposlenosti od 2019. do danas u sektoru filmske industrije u Srbiji porasla za 37 odsto.

„Praksa produkcija iz Srbije, koje servisiraju strane projekte je da angažuju ljude odavde. Ovde dolazi jako malo članova ekipa iz stranih zemalja – samo taj autorski, umetnički tim bude iz inostranstva, a ekipa iza scene, u operativnom smislu je uglavnom iz Srbije“, rekla je ona.

U tekstu se podseća da filmski studiji iz sveta imaju priliku da dobiju povraćaj od 25 posto od ukupnog budžeta koji se potroši u Srbiji za snimanje serija i filmova, kao i za postprodukciju.

Takođe, kako se navodi, postoji povraćaj i za reklame od 20 odsto i povraćaj od 30 odsto za filmove čiji budžet prelazi pet miliona evra.

Podseća se da je u Srbiji poslednjih godina snimljeno nekoliko filmova kao što su „Šuma“ koja je snimljena na Tari, „Uri“ koji je snimljen na Staroj planini, ali i filmovi kao što su „Novembarski čovek“, „Tri dana za ubistvo“, „Mašina“, „Ne diši“…

Nova ekonomija

Tags
Back to top button