Kineski uvoz i izvoz u najvećem padu od prvih meseci pandemije – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Kineski uvoz i izvoz u najvećem padu od prvih meseci pandemije

Kineski izvoz i uvoz smanjili su se najbržim tempom u najmanje dve i po godine u novembru, jer su slaba globalna i domaća potražnja, kao i prekidi proizvodnje zbog širenja zaraze Covid-19 izvršili pritisak na drugu najveću svetsku ekonomiju. Peking je u sredu najavio ublažavanje politike nulte tolerancije na Covid-19 kako bi pomogao oporavak ekonomije.

Pad je bio veći nego što su tržišta predviđala, a ekonomisti očekuju dalji period pada izvoza, ističući naglo slabljenje svetske trgovine, jer potrošači i preduzeća smanjuju potrošnju kao odgovor na agresivne poteze centralnih banaka da obuzdaju inflaciju, prenosi Reuters.

Izvoz je smanjen za 8,7 odsto u novembru u odnosu na godinu dana ranije, što je najgori učinak od februara 2020. godine pokazali su zvanični podaci u sredu. Oni su bili značajno ispod očekivanja analitičara koji su predvideli pad za 3,5 procenata. Uvoz je pao za 10,6 odsto.

Pad uvoza bio je najoštriji od maja 2020. godine i veći od šest odsto kao što su predviđali ekonomisti. Uvoz soje i rude gvožđa u novembru opao je u novembru, dok je uvoz sirove nafte porastao, kao i uvoz bakra. Rezultat je smanjenje trgovinskog suficita na 69,84 milijarde dolara, premda su analitičari očekivali 78,1 milijardu.

Capital Economics predviđa dalji pad izvoza u narednim kvartalima. zbog pada globalne potražnje za kineskom robom. Ekonomsiti ocenjuju da dolazi do preokreta u potražnji iz ere pandemije u nadolazeću globalnu recesiju. Skoro tri godine stroge kontrole pandemije izazvale su ekonomsku štetu i frustraciju i umor u Kini.

Mnoga preduzeća bore se da se oporave, dok su prošlonedeljne ankete o fabričkim aktivnostima u Kini i na globalnom nivou ukazivale na još mnogo meseci teškog rada. Dobavljač kompanije Apple, kineska fabrika Foxconn izvestila je o padu prihoda u novembru za 11,4 odsto zbog problema u proizvodnji izazvanim strogom kontrolom korona virusa.

Kina je u sredu najavila najveće promene u svom oštrom režimu protiv širenja korona virusa od kada je počela pandemija. Zaraženim osobama sa blagim simptomima ili bez simptoma biće dozvoljeno da ostanu u kućnoj izolaciji, bez obaveze odlaska u zvanični karantin, dok će praksa testiranja putnika na domaćim linijama biti ukinuta.

Kineski Državni savet objavio je plan u 10 tačaka, sa novim merama za dalju optimizaciju odgovora na Covid-19, ubrzavajući ukidanje ograničenja u oblastima visokog rizika u promovišući vakcinaciju među starijim osobama. Plan je, kako se navodi, donet u svetlu slabljena virulencije Omikron varijante korona virusa. Nove mere donete su u cilju daljeg uspostavljanja ravnoteže između protivpandemijskog delovanja i društvenog i ekonomskog razvoja, prenosi Global Times.

Kineska ekonomija porasla je za tri procenta u prva tri kvartala tekuće godine, što je znatno ispod godišnjeg cilja od oko 5,5 odsto. Analitičari predviđaju da će rast kineske ekonomije tokom cele 2022. godine biti nešto viši od tri odsto. Predviđa se da će napuštanje politike nulte tolerancije na Covid-19 dovesti do oporavka domaće potražnje, verovatno u drugog polovini iduće godine.

Tags
Back to top button