VTB bank pod hakerskim napadom bez presedana – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

VTB bank pod hakerskim napadom bez presedana

Druga po veličini ruska banka VTB pogođena je najvećim sajber napadom u svojoj istoriji, objavila je u utorak, upozorivši na privremene poteškoće u pristupu svojoj mobilnoj aplikaciji i web stranici, ali uveravajući klijente da su njihovi podaci i dalje sigurni.

VTB je u državnom vlasništvu i saopštio je da odbija napad distribuiranog uskraćivanja usluge (DDoS), u kojem hakeri pokušavaju preplaviti mrežu neuobičajeno velikim količinama saobraćaja kako bi je paralizovali.

“Tehnološka infrastruktura banke je pod kibernetičkim napadom bez presedana iz inoistranstva”, rekao je VTB u priopćenju.

“Najveća ne samo ove godine, nego u celom vremenu poslovanja banke.”

Ruski vladini subjekti i državne kompanije na meti su takvih napada zbog događaja u Ukrajini. Internet stranice Kremlja, vodećeg pevoznika Aeroflota i najvećeg zajmodavca Sberbank među onima su koji su doživeli gašenja ili privremene probleme s pristupom.

Hakeri su takođe odložili početak govora predsednika Vladimira Putina na glavnom ruskom ekonomskom forumu ranije ove godine.

Proruski hakeri su u međuvremenu preuzeli odgovornost ili su okrivljeni za napade na web stranice i infrastrukturu u Litvaniji, Norveškoj i Sjedinjenim Državama ove godine.

VTB je rekao da je većina napada došla iz inostranstva, ali da je posebno zabrinut zbog saobraćaja s ruskih IP adresa.

Rekli su da će sve identifikovane ruske IP adrese napadača predati policiji.

(SEEbiz)

Tags
Back to top button