Lagarde: ECB još nije završila sa podizanjem kamata – Bankar.rs
BANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

Lagarde: ECB još nije završila sa podizanjem kamata

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde izjavila je u ponedeljak u Evropskom parlamentu kako nije uverena da je inflacija dosegla vrhunac nakon što je prešla najviše zabeležene nivoe u evrozoni. Lagarde je takođe rekla zastupnicima u Evropskom parlamentu da ECB nije gotova s povećanjem kamatnih stopa s ciljem ublažavanja učinaka rasta cena.

Prema njenim rečima, previše je neizvesnosti da bi se znalo hoće li inflacija, koja je u listopadu iznosila 10,6 posto, uskoro pasti u 19 zemalja koje koriste evro.

Kada pogledate šta diže cene, “bilo da se radi o hrani ili robi široke potrošnje ili energiji, ne vidimo komponente ili smer koji bi me naveo da verujem da smo dosegli vrhunac inflatornih kretanja i da idemo inflacija će uskoro pasti”, rekla je Lagarde.

To, prema njenim rečima, znači da će ECB “nastaviti krotiti inflaciju svim alatima koji su joj na raspolaganju”, prvenstveno povećanjem kamatne stope, dodala je u obraćanju Odboru za ekonomska i monetarna pitanja Evropske unije. Parlament.

Nakon trećeg velikog povećanja kamatnih stopa u oktobru, najbržeg tempa povećanja kamatnih stopa dosad, ECB, rekla je Lagarde, očekuje da će “dodatno podići stope, na nivoe potrebne da se osigura da se inflacija u dogledno vreme vrati na srednjoročni nivo”. postotak od dva posto“.

ECB se pridružio američkim saveznim rezervama i drugim centralnim bankama širom sveta u brzom podizanju kamatnih stopa kako bi obuzdao inflaciju koja je podivljala dok se globalna ekonomija prvo oporavlja od pandemije Covid-19, a zatim se pogoršava nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Centralne banke reskiraju da nacionalna ekonomija gurnu u recesiju dok se svet bori s energetskom krizom, rastućim cenama hrane i slabljenjem valuta u odnosu na dolar.

(See Biz)

Tags
Back to top button