Karantin određuje visinu plate – Bankar.rs
ANALIZELICNE FINANSIJESLIDERSVE VESTI

Karantin određuje visinu plate

„Poslodavac smanjio platu radniku”; „Zaposleni upućen na godišnji odmor”; „Gazda ne isplaćuje pun iznos, već radniku prosleđuje 65 odsto od zarade, kao za vreme bolovanja”, su samo neke od situacija u kojima se sve češće nalaze radnici koji su prinuđeni da zbog bolesti kovid 19 ostanu u samoizolaciji. Budući da u Srbiji trenutno nema zakonske regulative kako da se obračuna zarada u vreme samoizolacije, poslodavcima se ostavlja mogućnost da sami utvrde iznos zarade.

Zbog toga su UGS „Nezavisnost” i Asocijacija slobodnih nezavisnih sindikata Srbije (ASNS) nedavno zatražili od Ministarstva za rad i zapošljavanje da se donese zakonski akt kojim bi se utvrdila visina zarade tokom samoizolacije zbog infekcije virusom korona. Saglasni su da bi država što pre trebalo da donese propis koji reguliše nadoknadu zarade za vreme samoizolacije, i to na jedinstven način.

Kako objašnjava Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije, za sada je samo zdravstvenim radnicima omogućeno da dobijaju 100 odsto naknade za odsustvovanje s posla, ali po njenom mišljenju i ostali zaposleni zaraženi kovidom 19 koji su u karantinu treba da dobijaju celu platu.

“Treba što pre zakonski regulisati visinu isplaćene zarade za vreme samoizolacije, jer u praksi imamo zaista puno problema na tu temu. Radnici nas sve češće zovu i žale se da im je poslodavac smanjio platu, a nedavno smo imali slučaj u Boru da poslodavac nije dao dozvolu da se njegova radnica testira, iako joj je suprug imao sve simptome kovida 19 i bio pozitivan na virus”, istakla je Savićeva, dodajući da je tek posle intervencije tog sindikata radnica dobila pravo na slobodan dan kako bi se testirala na virus.

“Dešava se i da su zaposleni prinuđeni da uzimaju godišnji odmor kako bi se lečili. Takvih primera je bilo recimo u javnim komunalnim preduzećima u Smederevu. Ljudi koji su u karantinu dobijaju retroaktivno rešenje o korišćenju godišnjeg odmora, što je apsurdno”, dodaje Savićeva.

Zbog toga u Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata traže od države da jasno definiše pravila: ili da donese akt gde bi se ovaj problem striktno regulisao ili da se precizno kaže da se ovaj problem tretira kao klasično bolovanje i da svakom u izolaciji sleduje umanjena zarada.

“Očekujemo reakciju države. Do sada se pokazalo da su inicijative ipak usvajane posle nekog vremena. Tražili smo, recimo, da se pooštre mere zaštite na poslu, da se utvrde određena pravila o radu i mere zaštite, što je na kraju i sprovedeno u delo usvajanjem pravilnika”, navodi Savićeva.

Posebno je pitanje kakav će biti status odsustva radnika koji su se zarazili virusom na poslu – kao obično bolovanje (65 odsto plate) ili može da se podvede pod „povredu na radu” (pogotovo ako nije bilo obaveznih zaštitnih sredstava), a za šta se dobija 100 odsto plate.

Izvor: Politika

Tags
Back to top button