ECB usvojila blaža pravila za kolaterale – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

ECB usvojila blaža pravila za kolaterale

Evropska centralna banka (ECB) pokreće dalje mere podrške finansijskim institucijama zbog virusne krize.

Upravno veće odlučilo je da dodatno ublaži pravila o kolateralima koje finansijske institucije moraju osigurati za dobijanje kredita centralne banke. Već neko vreme, ECB želi da prihvati vrednosne papire kao kolaterale, koje su agencije za ocenjivanje smanjile na stanje bezvrednosti nakon krize virusa.

Ubuduće bi trebalo uzeti u obzir kreditni rejting, koji se primenjivao do 7. aprila, navela je centralna banka. Ako su deonice u to vreme ispunjavale minimalne zahteve, monetarne vlasti nastaviće da ih prihvataju u slučaju smanjenja vrednosti, pod uslovom da je nova ocena u višim razredima junk statusa. Minimalna ocena trebala bi biti “BB”. Centralna banka je takođe saopštila da će, ako bude potrebno, doneti dalje mere za ublažavanje posledica smanjenja rejtinga.

Stručnjaci veruju da zbog ekonomskog pada zemalja, poput Italije i mnogih kompanija, preti gubitak rejtinga investicionog ranga kod rejting agencija. Odgovarajuće dužničke hartije od vrednosti obično više ne ispunjavaju minimalne zahteve ECB-a za osiguranje. Odlukom o ublažavanju propisa, centralna banka želi da osigura da je dovoljan kolateral moguće dobiti čak i u krizi. Sa gledišta posmatrača, ovo je presudno za banke kako bi u kriznim situacijama mogle nastaviti da pružaju kredite preduzećima i domaćinstvima.

Tags
Back to top button