Dve srpske kompanije među najbrže rastućim tehnološkim kompanijama u centralnoj Evropi – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Dve srpske kompanije među najbrže rastućim tehnološkim kompanijama u centralnoj Evropi

Srpska kompanija Factory World Wide, koja se bavi izradom softverskih rešenja za domaće i inostrane klijente, zauzela je šesto mesto na ovogodišnjoj Deloitte-ovoj rang listi najbrže rastućih tehnoloških kompanija u Centralnoj Evropi (CE Technology Fast 50), sa četvorogodišnjim rastom prihoda od 3.627 odsto (za period 2018-2021. godina).

Kako je danas objavio Deloitte, u kategoriji “Kompanije u usponu”, internacionalna kompanija sa razvojnim centrom u Srbiji, Bloxico Software Solutions, koja se bavi outsourcing-om i konsultovanjem u sferi blockchain industrije, kreiranjem in-house rešenja kao i blockchain proizvoda, zauzela je deveto mesto ostvarivši trogodišnji rast prihoda od 1.152 odsto (za period 2019-2021. godina).U kategoriji “Zvezde pozitivnog uticaja” (Impact Stars), koje svojim proizvodom ili uslugom imaju pozitivan uticaj na  društvo, poslovnu zajednicu, inovativnost, okolinu i različitost, prepoznate su tri kompanije iz Srbije koje imaju jasnu etičku dimenziju u poslovnom modelu, Factory World Wide, Foxy Voxel i Joberty Technologies.

“Čast mi je što je Deloitte Central Europe prepoznao Factory kao perspektivnu kompaniju stavivši nas na listu 50 brzo rastućih kompanija u centralnoj Evropi, kao i rangiranjem u kategoriji ‘Impact stars'”, rekao je vlasnik kompanije Factory World Wide Nikola Vučinić.

Dodao je da je ta kompanija prvih nekoliko godina razvijala posao u Sjedinjenim Državama, a poslednje tri godine je fokusirana na razvoj poslovanja u Srbiji.

“Danas, sa 80 zaposlenih u Beogradu i skoro 20 aktuelnih projekata, stremimo ka istim ciljevima. Ne planiramo da se ovde zaustavimo, već smo u procesu akvizicije velike kompanije koja je 10 puta brojnija od nas. Sledeći korak za Factory je širenje na evropsko tržište”, rekao je Vučinić.

Direktor kompanije Bloxico Software Solutions, Nenad Tanasković rekao je da je ta kompanija domaća firma sa stranim ulaganjima i da od 2018. pruža usluge koje se oslanjaju na inovativnu tehnologiju.

“Delujemo u oblasti primene blockchain tehnologije u sferi finansijskog, bankovnog i energetskog sektora, uključujući i zelenu energiju”, rekao je Tanasković.

Poljska je imala najviše učesnika na ovogodišnjoj listi “Najbržih 50”, 17 firmi, a sledi je Češka sa 13. Na listi je još sedam zemalja: Hrvatska (8), Slovačka (4), Mađarska (3), Bugarska (2) i po jedna iz Litvanije, Rumunije i Srbije.

Softverske kompanije i dalje dominiraju rang listom, sa 33 učesnika, a slede fintech firme (6), hardverske kompanije (5), firme iz oblasti medija i zabave (4) i firme iz oblasti zdravstva i nauke o životu (2).

Uprkos dominaciji softverskih kompanija, nijedna od njih ne zauzima prva tri mesta. Fintech kompanije zauzele su prvo (FTMO) i drugo (PayPo), a treće mesto zauzela je firma iz oblasti zdravstva (Multiplex DX).

Već drugu godinu za redom, pobednik takmičenja 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u centralnoj Evropi je firma FTMO iz Češke koja je izradila i vodi jedinstvenu platformu za edukaciju trgovaca na finansijskim tržištima, koja ih uči odgovarajućim tehnikama upravljanja rizicima i motiviše da budu disciplinovani u svom poslovanju.

Na čelu kompanija na listi kompanija u usponu koje su premlade da učestvuju u programu Najbržih 50 nalazi se DIANA Biotechnologies (DNA-linked Inhibitor ANtibody Assay), vodeća veoma inovativna češka biotehnološka kompanija koja razvija proizvode, zasnovane na najsavremenijim istraživanjima u oblastima kao što su molekularna dijagnostika i otkrivanje novih lekova.

Tokom pandemije ta firma je razvila jedan od najinovativnijih testova na svetu na COVID-19 i postala najveći češki proizvođač PCR testova.

Na prvom mestu u novoj kategoriji “Centralnoevropska tehnološka raketa” je firma Autenti iz Poljske koja je napravila i plasirala na tržište rešenje koje omogućava svakom preduzetniku da potpiše pravno obavezujuće dokumente na internetu bezbedno, u samo jednom kliku, 24 sata svakog dana u nedelji, kod kuće, na poslu ili u hodu.

Izvor: Beta

Tags
Back to top button