Dobra vest iz FED-a: Wall Street automatski porastao – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Dobra vest iz FED-a: Wall Street automatski porastao

Na Wall Streetu su u sredu cene deonica porasle drugi dan zaredom jer je zapisnik sa sednice čelnika američke centralne banke pokazao da bi se povećanje kamatnih stopa uskoro moglo usporiti. Dow Jones ojačao je 0,28 posto, na 34.194 boda, dok je S&P 500 porastao 0,59 posto, na 4.027 bodova, a Nasdaq indeks 0,99 posto, na 11.285 bodova.

Rast indeksa drugi dan zaredom ponajviše se zahvaljuje objavi zapisnika s poslednje sednice Feda koji je pokazao da većina čelnika centralne banke smatra da bi se uskoro mogao usporiti tempo povećanja kamata.

To je učvrstilo tezu da će Fed u decembru povećati kamate za 0,50 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0,75 bodova.

A usporavanje tempa zaoštravanje monetarne politike moguće je jer niz makroekonomskih podataka pokazuje da poslovne aktivnosti slabe, dok se rast potrošnje, glavnog pokretača ekonomije, usporava.

No, i dalje ostaju otvorena pitanja kako će se idućih meseci kretati inflacija i do koje će razine Fed povećavati cenu novca.

Analitičari kažu da je ovih dana tržište podložno većoj volatilnosti zbog manjeg obujma trgovanja uoči praznika Dana zahvalnosti, koji mnogi ulagači obično povežu s vikendom.

Tako je juče na američkim berzama vlasnika zamenilo oko 9,25 milijardi deonica, dok je prosečni dnevni obujam u poslednjih 20 dana iznosio 11,6 milijardi.

U petak će se na Wall Streetu trgovati skraćeno.

I na evropskim su berzama cene deonica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,17 posto, na 7.465 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,04 posto, na 14.427 bodova, a pariški CAC 0,32 posto, na 6.679 bodova.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button