Neobično veliki rast plata programera u Srbiji – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Neobično veliki rast plata programera u Srbiji

Prosečan rast plata programera u Srbiji u poslednjih 12 meseci je bio neuobičajeno veliki.

U decembru 2017. za backend developere sa više od četiri godina prosečna bruto plata od 2.683,75 evra, a ove godine 3,144,77 evra, piše Startit.rs.

Prema podacima Omnes Groupa, koje je sa portalom Startit.rs podelila osnivačica Nevena Sofranić, njihov grupa u Srbiji podrazumeva 70 odsto developera iz Beograda.

“Ta ekipa su uglavnom senior backend developeri, dok za mediore i juniore nemamo relevantan uzorak budući da nas angažuju uglavnom samo za ovu grupu. U decembru 2017, za backend developere sa više od četiri godine iskustva podaci su sledeći – prosečna bruto plata od 2.683,75 evra, medijana je 2.502,5 evra i najčešće tražena plata je 3.000 evra. Ove godine je situacija za istu grupu sledeća: prosečna bruto plata od 3.144,77 evra, medijana je 3.200 evra, najčešće tražena plata je 3.500 evra bruto preko agencije“, rekla je Sofranić.

Prema prošlom istraživanju Startita iz avgusta 2017, prosečna neto plata za programere sa pet godina iskustva iznosila je 1.445 evra. Ogromnu razliku u određivanju toga koliko programeri zapravo zarađuju određuje to da li su prijavljeni na pun iznos kod poslodavca ili platu dobijaju preko agencije. Prema rečima ekipe iz ManpowerGroupa, još jedan primetan trend je upravo to da sve više programera traži da platu prima preko preduzetničke agencije.

“Jedan od najizraženijih trendova u poslednje dve godine je definitivno rad preko preduzetničke agencije. Ovaj vid poslovanja usvaja sve veći broj IT stručnjaka, a direktna posledica ovog trenda je porast zarada na tržištu. Prilikom prebacivanja sa Ugovora o radu na preduzetnički ugovor, kandidati dobijaju svoju bruto platu što utiče na povećanje njihovih finansijskih očekivanja prilikom naredne promene posla”, naveli su iz ManpowerGroupa.

Dodaju da pri svakoj novoj promeni posla, ono što se pokazuje kao motivišuće jeste rast neto plate od 15-30 odsto. U uslovima velike potražnje, kompanije su primorane da podižu ponuđene zarade kako bi obezbedile resurse za realizaciju projekata.

Još jedan izazov za ovdašnje kompanije, pored već ozbiljnog nedostatka kvalitetnih IT stručnjaka, jeste i ulazak velikog broja novih kompanija na tržište.

Pored borbe postojećih kompanija da učestvuju u tržišnoj utakmici, srpsko tržište još uvek predstavlja povoljniju opciju za ulaganje stranim investitorima, s obzirom na odnos cene i kvaliteta, te je primetan i veliki priliv novih kompanija na tržištu. Iako je deo tih kompanija osnovan ili podržan lokalno, kapital je inostrani, te je sa njihove strane opravdana investicija u davanju viših zarada zaposlenima kako bi ih privukli i izdvojili se od postojeće konkurencije. Iako dobro za IT tržište, ove investicije dodatno otežavanju lokalnim kompanijama stvarajući kompetitivnu klimu koju je neretko teško nadmašiti.

Tags
Back to top button