Dr Propast oštro napao kriptovalute i šefa Binance: Ceo sistem je korumpiran – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Dr Propast oštro napao kriptovalute i šefa Binance: Ceo sistem je korumpiran

Poznati nobelovac, ekonomista Nurijel Rubini osudio je tržište kriptovaluta kao “ekosistem koji je potpuno korumpiran”, a neke od njegovih velikih igrača opisao je kao prevarante posle velikog kolapsa berze.

Govoreći na finansijskoj nedelji u Abu Dabiju, on je kritikovao izvršnog direktora Binance Čanpang Žaoa, poznatog kao CZ, i kazao da njegova razmena kriptovaluta treba da postane predmet pažljivog ispitivanja regulatora.

Bilo je „sedam je kriptovaluta: prikriveni, korumpirani, lopovi, kriminalci, prevaranti, karnevalski klovnovi i konačno, CZ“, rekao je Rubini u sredu na panelu čiji je domaćin bio CNBC.

„Lekcija iz poslednjih nekoliko nedelja je da ovi ljudi treba da odu odavde“, dodao je on.

Tržište kriptovaluta prolazi kroz turbulencije bez presedana nakon prošlonedeljnog iznenadnog kolapsa FTX-a, jedne od najvećih kripto berzi. Navodno ima više od 100.000 kreditora i obaveze između 10 i 50 milijardi dolara. Uprkos podnošenju zahteva za bankrot, milioni dolara vredne kriptovalute su tokom vikenda i dalje odlivane iz FTX novčanika, što dodatno podriva poverenje u industriju.

Binance je u početku razmišljao o kupovini svog propalog rivala pre nego što se povukao iz posla. Rubini, međutim, sugeriše da se Binance ne razlikuje mnogo od FTX-a.

„Ne mogu da verujem da CZ i Binance imaju dozvolu za rad u UAE. On je zabranjen u Velikoj Britaniji, pod istragom je američkog Ministarstva pravde zbog pranja novca“, rekao je Rubini.

Izvor: Telegraf

Tags
Back to top button