U Evropskoj uniji zamrznuto 68 milijardi eura ruske imovine – Bankar.rs
INOSTRANE BANKEKOMPANIJELICNE FINANSIJESLIDERSVE VESTI

U Evropskoj uniji zamrznuto 68 milijardi eura ruske imovine

Evropska unija je zamrzla ukupno 68 milijardi evra ruske imovine, od čega je većina u Belgiji, prema internom dokumentu Evropske komisije u koji je uvid imao Politiko.

Od ukupno 68 miliona evra zamrznutih ruskih sredstava, na Belgiju otpada 50 milijardi, a na drugom mestu je Luksemburg sa 5,5 milijardi evra.

Kada se Belgiji i Luksemburgu priključe Italija, Nemačka, Irska, Austrija i Francuska, na sve njih otpada više od 90 odsto zamrznute imovine ruskih građana u EU.

Međutim, Brisel ne zna koliko je ruskih nacionalnih deviznih rezervi zamrznuto u EU, navodi ovaj medij. U internom dokumentu Komisije se stoji okvirna cifra od 33,8 milijardi eura, ali se dodaje da se „ovo trenutno procenjuje, pa se tačan podatak ne daje”.

Komisija još čeka da Savet Evrope odobri odluku kojom bi izbegavanje sankcija bilo proglašeno krivičnim delom u EU, što bi olakašalo konfiskaciju imovine u slučaju krivične presude.

Problem, pomalo iznenađujući, predstavlja to što je Poljska zaustavila ovaj proces, piše u dokumentu EK. Jedan diplomata je rekao da je Varšava u potpunosti na liniji EU, ali da prvo treba da usvoji nacionalni zakon, dodajući da je postupak u toku, prenosi Politiko.

Tags
Back to top button