Mali: E-fakture povećavaju likvidnost srpske privrede – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Mali: E-fakture povećavaju likvidnost srpske privrede

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali rekao je, otvarajući konferenciju „E-fakture i elektronska plaćanja za konkurentniju privredu”, da je uvođenje elektronskih faktura u poslovanje privrede verovatno najvažniji reformski potez u posednjih 20 godina.

„Mi smo na planu uvođenja E-faktura ispred Francuske, koja planira da ih uvede 2027. godine, ispred Španije koja će ih uvesti 2026. godine, ispred Slovenije, koja je donela zakon, ali ga još nije ratifiklovala u parlamentu. Mi u ovom trenutku imamo preko 20.000 korisnika javnih sredstava, celu državu, koja je već u sistemu elektronskih faktura i najveći broj privrednika”, istakao je Mali, prenosi Tanjug.

Nova „švajcarska formula” sprečava dalje obezvređivanje penzija
Ovo je po meni primer kako možemo da povećavamo konkurentnost i atraktivnost naše privrede, jer smo to uradili na predlog privrednika kako bi oni svoje poslovanje unapredili, učinili ga transparentnijim, konkurentnijim i kako bi povraćaj PDV dobili u kraćem vremenskom periodu.

„Pozivam sve privrednike koji su u sistemu PDV, a još nisu prešli na elektronske fakture da urade to što pre, jer je od 1. januara naredne godine obavezno korišćenje E-faktura za sve koji su u sistemu PDV”, apelovao je ministar finansija.

Koristi su, kaže, ogromne, jer je sistem besplatan i transparentan, i privrednik tačno zna šta je kupio i prodao u prometu između pravnih lica.

Pale cene goriva – benzin i dizel od danas jeftiniji
„Troškovi su za privredu mnogo niži, jednostavnije je čuvanje faktura, ali najvažnije je što ćemo uparujući ulazne i izlazne fakture u sistemu elektronskih faktura moći da radimo povraćaj PDV u roku do 24 do 48 sati, automatski, umesto da traje 35 do 40 dana kao danas”, naglasio je Mali.

Dodao je da je to ogromna pomoć likvidnosti naše privrede, koja će mnogo brže raspolagati sredstvima od povraćaja PDV, a koja će moći da koristi kao obrtna sredstva ili za investicije, pa tako neće morati privrednici da uzimaju kratkoročne kredite za finansiranje likvidnosti.

Ministar Mali je istakao kako je Srbija u poslednje tri krizne godine pokazala koliko joj je privreda otpornija i koliko je država odlučnija i ozbiljlnija da pomogne privredi i građanima.

„Nismo se predali ni kada je kovid krenuo 2020. godine, ni kada su krenuli problemi u lancima snabdevanja, energetska kriza, ni kada je krenuo konflikt u Ukrajini. Našu privredu smo pomogli sa skoro devet milijardi evra, ali smo uspeli da sačuvamo naše proizvoden kapacitete, radna mesta, jer nam je stopa nezaposlenosti na istorijski najnižem nivou. U poslednje dve godine stopa rasta našeg BDP je najviša u Evropi, rastemo i ove godine nam je u posle, a kao što vidite veliki broj jačih ekonomija je već u recesiji”, rekao je Mali.

Istakao je da su direktne strane investicije ove godine više od tri milijardi evra i podsetio da Srbija nije zaustavila ni jedan veliki infrastrukturni projekat.

Jandeks će otkupiti preostale zalihe IKEA proizvoda u Rusiji
Ocenio je da se uvođenjem sistema eFiskalizacije država bori pritiv sive ekonomije i, zajedno sa privredom, menja perspektivu domaće ekonomije kako bi bila konkurentnija i atraktivnija.

Izvor: Politika

Tags
Back to top button