NBS: Devizne rezerve na kraju oktobra 16,9 milijardi evra – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJANBSSLIDERSVE VESTI

NBS: Devizne rezerve na kraju oktobra 16,9 milijardi evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju oktobra iznosile su 16,9 milijardi evra i bile su za 369 miliona evra više nego na kraju prethodnog meseca.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju oktobra iznosile su 13,9 milijardi evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su više za 367,3 miliona evra, saopštila je NBS.

„Povećanje deviznih rezervi prvenstveno je rezultat aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu (priliv po osnovu kupovine deviza u iznosu od 480 miliona evra)“,  piše u saopštenju.

NBS navodi da su na povećanje deviznih rezervi u oktobru dodatno uticali neto prilivi po osnovu devizne obavezne rezerve banaka, upravljanja deviznim rezervama, donacija i po drugim osnovima (u ukupnom iznosu od 148,3 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru iznosio je 790,7 miliona evra i bio je za 61,5 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

U prvih deset meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 7,9 milijardi evra.

Vrednost dinara prema evru u oktobru gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,2 odsto.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru kupila 525 miliona evra.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button