MMF: Sumorniji izgled svetske ekonomije nego prošlog meseca – Bankar.rs
INOSTRANE BANKEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

MMF: Sumorniji izgled svetske ekonomije nego prošlog meseca

Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je da su izgledi za svetsku ekonomiju pesimističniji od onoga što je prognozirao prošlog meseca, jer se materijalizuju negativni rizici od posledica rata u Ukrajini i stalne inflacije.

Stalno pogoršanje poslednjih meseci indeksa menadžera kupovine koji prate privreda Grupe 20 “potvrđuju da su izgledi sumorniji” nego što je navedeno u oktobarskom izveštaju o svetskoj ekonomiji, rekao je Tryggvi Gudmundsson, ekonomista u istraživačkom odeljenju MMF-a. “Poteškoće su ogromne, a slabljenje ekonomskih pokazatelja ukazuje na buduće izazove”.

U prošlomesečnom WEO (World Economic Outlook), MMF  je smanjio svoju prognozu svetskog rasta sledeće godine na 2,7 odsto, sa 2,9 odsto u julu i 3,8 odsto u januaru, dodajući da vidi verovatnoću od 25 odsto da će rast usporiti na manje od dva odsto.

Potrošači se globalno bore sa sve dubljom krizom troškova života podstaknutom inflacijom hrane i goriva koja na mnogim lokacijama pokazuje malo znakova popuštanja. Visoke cene pokrenule su talas povećanja kamatnih stopa koje je poskupilo otplatu duga i izazvalo zabrinutost zbog blokade finansiranja u zemljama sa niskim prihodima i zemljama u razvoju.

“Nastavak fiskalnog i monetarnog pooštravanja je verovatno potreban u mnogim zemljama da bi se smanjila inflacija i rešila ranjivost duga – i mi očekujemo dalje pooštravanje u mnogim ekonomijama G20 u narednim mesecima”, rekao je Gudmundsson. “Ove akcije će nastaviti da utiču na ekonomsku aktivnost, posebno u interesno osetljivim sektorima kao što je stanovanje.”

Prošlog meseca, MMF je izračunao da će oko jedne trećine svetske ekonomije ove i sledeće godine imati pad u najmanje dva uzastopna tromesečja, i da će izgubljena proizvodnja do 2026. biti četiri biliona dolara.

Izvor: Bloomberg Adria

Tags
Back to top button