Od 1. januara fiskalne kase će biti i na pijacama, ovo su prodavci koji će imati tu obavezu – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Od 1. januara fiskalne kase će biti i na pijacama, ovo su prodavci koji će imati tu obavezu

Za pijačne prodavce primena novog zakona o fiskalizaciji trebalo bi da počne 1. januara 2023. godine. Iako je primena fiskalizacija počela još u maju 2022. godine, pijačni prodavci su bili izuzeti iz ovog zakona sve do početka sledeće godine.

Kako kažu iz Poslovnog udruženja “Pijace Srbije” od Ministarstva nemaju još nikakvu preciznu informaciju vezanu za ovo pitanje.

Početak primene novog zakona o fiskalizaciji počeo je 1. maja i njime je predviđeno da su svi obveznici u obavezi da koriste nove fiskalne kase. Prvobitno ovim zakonom je bilo predviđeno da svi pijačni prodavci moraju da imaju fiskalne kase, što je nakon višednevnih protesta odloženo za 1. januar naredne godine, kako bi bio ostavljen prostor pregovorima.

Izvršni direktor Poslovnog udruženja “Pijace Srbije” Savo Duvnjak za “Blic Biznis” rekao je da se povodom ovog pitanja Ministarstvo finansija još uvek nije oglasilo i da još uvek nemaju precizne informacije kada reč o pitanju fiskalizacije pijačnih prodavaca.

– Na bazi internih istraživanja, koja se sprovode najmanje dva puta godišnje na reprezentativnom uzorku preduzeća koja se bave komunalnom delatnošću upravljanja pijacama, procenjujemo da na pijacama u Srbiji posluje oko 10 hiljada preduzetnika. Takođe se procenjuje da je oko 30 odsto preduzetnika koji posluju na pijacama izdavalo kupcima fiskalne račune i pre donošenja novog Zakona o fiskalizaciji. To su prvenstveno vlasnici trgovačkih ili zanatskih radnji (pekare, mesare, ribarnice i sl.) koji zakupljuju poslovne prostore.

– Oko 70 odsto onih koji su takođe obuhvaćeni Zakonom o fiskalizaciji uglavnom rade na tezgama, na robnim i mešovitim pijacama. Reč je o preduzetnicima koji su u Agenciji za privredne registre uglavnom registrovani na šifre: 47.81 (trgovina na malo hranom, pićima i duvanskim proizvodima natezgama i pijacama); 47.82 (trgovina na malo tekstilom, odećom i obućom natezgama i pijacama) i 47.89 (trgovina na malo ostalom robom na tezgama i pijacama).

– Da sve bude još jasnije, registrovani poljoprivredni proizvođači, koji na pijačnim tezgama prodaju svoje proizvode, nemaju obavezu da izdaju fiskalne račune, Fiskalne kase su obavezne za preduzetnike koji na pijacama prodaju različite vrste robe široke potrošnje, prehrambene proizvode drugih proizvođača ili, na primer, voće i povrće iz uvoza.”

– Kada je došlo do primene zakona o fiskalizaciji polovina pijačnih prodavaca je imala jasan stav o tome. Rekli su da upotreba fiskalnih kasa na pijaci neće biti moguća.

Podsetimo, pijačni prodavci nakon drugog sastanka u presedništvu Srbije sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, tada su saopštili da njima fiskalne kase neće biti uvedene 1. maja.

Tada su i potvrdili da se svi naredni sastanci prebacuju u Ministarsvo finansija, gde će se formirati radne grupe koje će raditi na rešavanju ovog problema, pomoći će državi da zajedničkim snagama što pre uklone stvari koje će kasnije dovesti do lakše fiskalizacije.

Prednosti sistema fiskalizacije

Brojne su prednosti novog sistema fiskalizacije i za građane, ali i za državu i za privredu. Jedna od najvećih prednosti je što omogućava efikasniju borbu protiv sive ekonomije, olakšava poslovanje, smanjuju troškovi na duži rok, ukida se nepotrebno administriranje i stvara bolji poslovni ambijent. Samo u prvom tromesečju, Poreska uprava je naplatila 55 milijardi dinara više nego u istom periodu prošle godine što predstavlja rast od 12 odsto.

Sa ovim sistemom stiže i novina, tj. mogućnost praćenja prodajnih objekata u realnom vremenu. Tako inspektori Poreske uprave mogu iz svojih kancelarija uživo prate aktivnosti u prodajnim objektima, vrše analize i odlaze u ciljane inspekcije.

Jedna od najvećih prednosti koju novi model e-fiskalizaciije donosi građanima je to što će skeniranjem QR koda moći da provere validnost fiskalnog računa. Zakonom o elektronskom fakturisanju propisan način slanja, primanja i čuvanja e-faktura će postepeno usvojiti i privredni subjekti u međusobnim transakcijama.

Obaveza subjekta privatnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu izdatu od strane subjekta javnog sektora, primenjivaće se od 1. jula 2022. godine.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button