Rusi od februara u Srbiji osnovali oko 800 privrednih društava i 2.100 radnji – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Rusi od februara u Srbiji osnovali oko 800 privrednih društava i 2.100 radnji

Ruski državljani su od 24. februara u Srbiji osnovali 789 privrednih društava i 2.134 preduzetničke radnje, izjavio je direktor Agencije za privredne registre Milan Lučić.

Državljani Rusije trenutno su na drugom mestu po broju registrovanih firmi u Srbiji, na prvom mestu ostaju državljani Kine, a Lučić navodi da su među prvih deset Italijani, Hrvati i Slovenci, dok su na desetom mestu Amerikanci.

On ističe da se najveći deo firmi ruskih državljana bavi delatnostima u oblasti informacionih tehnologija.

„Na prvom mestu je računarsko programiranje, zatim slede konsultantske aktivnosti povezane sa upravljanjem i poslovanjem, kao i konsultacije povezane sa informacionim tehnologijama, a slede nespecijalizovane trgovine na veliko i ostale delatnosti poput dizajnerskih“, rekao je Lučić za RTS.

Za strance koji posluju u Srbiji važe potpuno identični uslovi kao za domaća preduzeća, pa je, navodi Lučić, identična i sva poreska regulativa, osim što postoje povlastice za firme „premijum klase“ koje zapošljavaju vrhunske stručnjake, što je država prošle godine propisala.

Lučić ukazuje da će dominantna IT delatnost među novootvorenim firmama pridošlih državljana Rusije značajno povećati konkurentnost Srbije na svim tržištima na kojima će nastupati.

„Radujem se, jer to jeste budućnost. Kada se u javnosti spekuliše da je jedna ruska firma povukla 1.000 viših programera i ako pratimo sagu oko preuzimanja ‘Tvitera’ i Ilona Maska koji prebacuje samo 80 programera iz ‘Tesle’ u ‘Tviter’ da donese neku razliku, onda zamislite koliku razliku pravi nekih 1.000 ljudi koji dođu u našu zemlju“, rekao je Lučić.

Izvor: RTS

Tags
Back to top button