Šta je digitalna svinja i može li da se zameni za pravu – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Šta je digitalna svinja i može li da se zameni za pravu

Hrvatske kompanije Agroporc, Beyondi i Blok Be, razvile su digitalnu platgformu GoAgro putem koje građani mogu da investiraju u budućnost proizvodnje hrane u Hrvatskoj. Naime, moguće je investirati i u takozvanu „digitalnu svinju“, piše Nova ekonomija.

Putem ove platforme svako od građana može postati farmer a da ne mora da obavlja posao poljoprivrednika ili uzgajivača svinja, već će to neko raditi umesto njega, piše HRT, prenosi Nova ekonomija.

Kupovinom Pig tokena (PigNFT) putem platforme GoAgro postaje se vlasnik jedne digitalne svinje a minimalni ulog je jedan digitalni token (NFT) odnosno 250 evra, čime se osigurava 100 kilograma svinjetine.

Pretvaranje digitalne svinje u stvarnu traje 900 dana, a u tom periodu svinja „raste“ tri odsto godišnje u masi.

Nakon isteka tog roka, PigNFT se može, a i ne mora, zamenitii za stvarnih 107,5 kilograma svinjetine.

Zamena za stvarne kilograme svinjetine može se obaviti bilo kada nakon 900 dana. Nakon toga kupac može da zadrži svoj PigNFT kao investiciju i na njega se primenjuju ista pravila kao kod zamene ili prodaje u realnom vremenu, a sa PigNFT-om se može i trgovati.

Vlasnik Platforme i direktor kompanije Agroportc Krešimir Kuterovac naglasio je da će Hrvatska u uzgoju svinja pasti na 35 do 40 odsto proizvodnje svinja za vlastite potrebe i da su iz tih razloga odlučili da pokrenu ovaj projekat.

Dodao je da je u planu da se izda ukupno 240.000 svinjskih NFT-ova u pet faza, sa rokom transformacije iz digitalne u stvarnu proizvodnju nakon 900 dana od prodaje svake pojedinačne faze.

Kupac prati investiciju preko veb kamere

Uloženi novac, kako je rekao, biće iskorišćen za pokretanje proizvodnje na farmama kompanije Agriporc odnosno na salašu Stanci Petrinja.

Svaka farma će, prema njegovim rečima, imati veb kameru tako da kupac može u svakom trenutku da vidi svoju investiciju, a do kraja godine je planiran završetak prikupljanja sredstava za farmu u Petrinji nakon čega će krenuti proizvodnja.

Nova ekonomija

Tags
Back to top button