Vučić predstavio investicioni plan “Srbija 2025” – Prosečna plata biće 900 a penzija 440 evra – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Vučić predstavio investicioni plan “Srbija 2025” – Prosečna plata biće 900 a penzija 440 evra

“Prosečna plata na kraju 2025. godine biće 900 evra, a prosečna penzija 430 do 440 evra, to obećavam građanima Srbije”, rekao je predsednik Aleksandar Vučić predstavljajući novi investicioni plan Srbija 2025.

To će biti jedan od rezultata programa Srbija 2025, koji će, kako je istakao predsednik Vučić, za razliku od teških reformi 2014, pogoditi pre svega vladu, direktore javnih preduzeća, EPS, Srbijagas, a ne građane.

“Prvi cilj plana Srbija 2025 je da se drastično smanji proporcija odlaska mladih iz zemlje, da bi imali vise dece i budućnost”, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da će u januaru naredne godine prosecna plata biti preko 500 evra, a penzije 245 evra.

Penzije su trenutno 226 evra, a biće skoro dvostruko veće za pet godina u realnom iznosu, rekao je predsednik i dodao da će životni standard penzionera biti oko 70 odsto bolji nego sada.

Rekao je da se to može i zbog makroekonomske stabilnosti i da će kurs dinara 14 godina u kontinuitetu ostati stabilan – između 117 i 120 dinara u odnosu na evro.

Napomenuo je da će sa platama ići lakse, a sa penzijama teze, jer se smanjuje udeo penzija u platama, ali da će se sve preduzeti da i penzije budu usklađene sa rastom plata, ali da se ne smeju ugroziti javne finansije.

„Pomeraćemo da bude 12 do 13 odsto ucesća, danas nam je 10,2 odsto, ići će na 10,5 – 10, 7 , da bi penzije rasle brže“, rekao je Vučić, napominjući da bismo, ako bi išli na čist svajcarski model, bili u problemu.

Rekao je i da treba obezbediti konkurenciju na tržištu radne snage, jer nemamo radnika.

Reforme će biti teške za vladu i drzavu, EPS, Srbijagas i javna preduzeća, a ne za građane, istakao je predsednik.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio da će više od pet milijardi evra biti uloženo u putnu infrastrukturu.

„Planovi su da uložimo 5,078 milijardi u putnu infrastrukturu u narednom periodu“, rekao je Vučić.

Predsednik je na mapi gradova Srbije iscrtao i povezao buduće deonice i objasnio gde će putevi prolaziti i koja mesta će povezivati.

Naveo je između ostalog, da će se graditi brza saobraćajnica Sombror-Kula-Vrbas Bečej, Novo Miloševo, Kikinda.

Na ovaj način, kaže, biće poptpuno povezan severozapadni deo sa severoistokom zemlje, a dodatno će se graditi autoput Beograd-Zrenjanin, kao put Novi Sad-Zrenjanin…

Za tri godine biće, kaže, završen Moravski koridor a jedan od važnijih projekata je i deonica Vožd Karađorđe za šta je već obezbeđeno 100 miliona evra.

U železničku infrastrukturu biće uloženo nešto više od 3,5 milijardi, a u tu cifru je uračunata i izgradnja metroa u Beogradu oko 1,3 milijardi.

Za deonicu rekonstrukcije pruge Novi Sad-Subotica već je izdvojeno 800 miliona evra, a za prugu Beograd – Niš obezbeđeno je 200 miliona evra.

Vučić je rekao da će za ulaganja u vodni saobraćaj biti ozbezbeđeno 274 milona evra, od čega najviše za ulaganje u poroširenje luke Prahovo, Bogojevo, u Sremskoj Mitrovici, zatim za izgradnu nove luke u Beogradu, dodatna ulaganja u Luku Novi Sad, u luku u Smederevu i drugo.

Kada je reč o vazdušnom saobraćaj, tu će biti kroz budžet obezbeđena sredstva za nastavak razvoja.

Vučić je napomenuo da tu ne može država mnogo da izdvaja zbog restriktivne politike EU u vezi sa državnom pomoći.

„Razvoj aerodoroma i vazdušnog saobraćaja ide velikom briznom napred“, dodao je Vučić.

Kada je reč o sektoru poljoprivrede, za infrastruktu će tu biti ukupno uloženo 300 dodatnih miliona evra mimo budžeta, a novac će između ostalog ići najviše za navodnjavanje, 86 miliona evra, 70 miliona za komasaciju, 50 miliona evra za traktrore za poljoprivrednike…

Za ulaganje u infrastrukturu u oblasti turizma biće izdvojeno 200 miliona evra navodeći ulaganja u banje, sportske centre, planinske ski centre, arheološke lokalitete…

U narednom periodu u srpsko zdravstvo biće uloženo dodatnih 600 miliona evra, najavio je predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je istakao da zdravsto „troši“ toliko, da 20 odsto budžeta odlazi u zdravstvo.

Pritom, naveo je da je samo oko 950 miliona odlazi na plate zaposlenih u zdravstvu, a 2,3 – 2,4 milijarde se potroši na samo zdravstvo, kako bi se svim građanima omogućilo da imaju dobru negu i zaštitu.

Dodao je da u to ne spadaju KC Niš, koji je izgrađen, kao ni gradnja KCS-a koja napreduje.

„I zato neću da dozvolim da Infektivna klinika stoji u onakvom stanju, da desetine domova zdravlja i ambulanti u gradovima izgledaju oronulo. Mnogo toga se popravilo, ali mora još bolje, da ljudi mogu da osete boljitak, a za to imamo novac“, rekao je Vučić.

Dodao je da bi voleo da se iz investicionog plana potroše sva predviđena sredstva.

Predsednik Srbije najavio je da će u okviru Programa „Srbija 20205“ za pomoć mladima država izdvojiti dodatno 700 miliona evra.

Vučić je kazao da je za pomoć mladim bračnim parovima namenjeno, pored svih redovnih davanja iz budžeta, 500 miliona evra, jer je za državu trenutno najvažnija borba za mlade ljude u Srbiji.

„Želimo da mladi bračni parovi lakše steknu krov nad glavom i odvoje se brže od roditelja i da ranije počnu da rade i ranije da dobijaju decu“, rekao je Vučić.

Napomenuo je da je u Srbiji prosečna starost 46 godina i da gubimo čitavu jednu generaciju u odnosu na, recimo, Tursku.

„Zato smo spremni da izdvojimo mimo budžeta 500 milina evra“, naveo je predsednik i dodao da će se tražiti za dobijanje tih subevencija minimalno učešće, kako bi se pokazala zainteresovanost.

Dodao je da će uslov biti i da ti parovi ostanu da žive u Srbiji.

Predsednik je rekao da će biti izdvojeno i 200 miliona evra za povećanje finansijskih davnaja z novorođenu decu, povećanje subvencija za vrtiće, zatim za biomedicinski potpomognutu oplodnju, savetovalični rad kada je reč o reproduktivnom zdravlju mladih, zatim za zaštitu i prevneciju dece obolele od autizma i pomoć i drugo.

Vučić je rkeao da je program Srbija 2025. vreda ukupno 14 milijardi evra, što je otprilike još jedan dodatan budžet Srbije, kao i da bi 2025. godine mogao da iznosi i 17 milijardi evra.

„Za sve ove projekte ćemo imati ceo jedna budžet na raspolaganu i to uz konzervativno tumačenje privrednog rasta od 4,5 odsto, a ne pet ili šest odsto, za šta ćemo se boriti“.

Vučić je podsetio da Svetska banka predviđa da bi Srbija mogla da dostigne rast i o od sedam odsto.

Predsednik Vučić rekao je, prezentujući program „Srbija 2025“, da će Kancelarija za Kosovo i Metohiju dobiti dodatnih 150 miliona evra.

Ta dodatna sredstva, kako je objasnio, namenjena su infrastrukturnim projektima.

„Radićemo svuda gde možemo, i to ne samo na severu, već i južno od Ibra – u Gračanici, Ranilugu, Klokotu, Pasjanu, ali I Štrpcu, Sirinićkoj Župi, na celom KiM gde god žive Srbi“, kazao je on.

Vučić je najavio i dodatnih 100 miliona eva za saradnju sa Republikom Srpskom.

„Naša je obaveza da, zbog nešto lakše situacije, mnogo većeg nivoa investicija koje imamo, pomognemo RS njenim povezivanjem sa maticom, ne ugrožavajući teritorijalni integritet BiH“, rekao je on.

Veliki novac biti uložen u sportsku infrastrukturu u narednom periodu, jer je to povezano sa turizmom, rekao je Vučić.

To je ilustrovao primerom da pomoć u izgradnji košarkaških i fudbalskih terena na Divčibarama znači da se pomoglo i značajnom povećanju broja turista na toj planini.

Vučić je, među projektima čija realizacija sledi u narednom periodu, nabrojao nacionalni stadion u Beogradu, gradske stadione u Subotici, Leskovcu, Zaječaru, Kraljevu, Loznici, Kruševcu, Vranju, Novom Pazaru.

Posebno je, kaže, ponosan, što će novac biti izdvojen za dvoranu Sportskog društva Radnički sa Vračara.

Takođe, biće izgradnjena multifunkcionalna dvorana u Košutnjaku, Nacionalni odbojkaški centar, Atletski centar Chuprija, kompleks bazena u Vrnjačkoj banji, Košarkaški nacionalni trening centar, sportski centar Karataš, streljana u Boru…

“Srbija nije u krizi, u Srbiji će se živeti mnogo bolje”, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić završavajući predsatvljanje investicionog programa za narednih pet godina.

Vučić je istakao da je potrebno da sačuvamo mir i stabilnost, da budemo vredni, pametni i odgovorni.

„Uveren sam da će budućnost Srbije izgledati drugačije, lepše i bolje i da će naš narod, a naša dece pre svega, biti neuporedivo srećnija nego ranije“, poručio je predsednik Srbije.

Izvor: StudioB

Tags
Back to top button