PayPal nadmašio finansijska očekivanja, Coinbasu padaju prihodi – Bankar.rs
BERZAKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

PayPal nadmašio finansijska očekivanja, Coinbasu padaju prihodi

U toku smo objavljivanja finansijskih izveštaja za treći kvartal ove godine. Dve vrlo zanimljive korporacije, koje su međusobni konkurenti, a spadaju u fintek (financial technology) sektor ostvarili su različite rezultate.

PayPal Holdings nadmašio je očekivanja finansijskih analitičara (Zacks Consensus) za 13,7 odsto. Ostvarili su zaradu po deonici od 1,08 dolara u trećem kvartalu 2022. godine, što je nadmašilo očekivanih 0,95 dolara po akciji. Ipak, uprkos tome akcija je zatvorila dnevno trgovanje sa 1,79 odsto u minusu.

Ostvarena neto dobit iznosila je 6,85 milijardi dolara, što je i znak rasta od 12 odsto u poslednjih dvanaest meseci. Iznos je nadmašio procenu Zacks Consensusa od 6,82 milijardi dolara. Ovi snažni podaci o dobiti nam govore da usluge digitalnog plaćanja rastu, te bi mogle dovesti i do oporavka tržišta deonica i kriptovaluta i okretanju trenda prema optimizmu.

Prema uvidu stanja u bilans od 30. oktobra 2022. godine, gotov novac i investicije su činile 10,8 milijardi dolara, što je rast naspram stanja od 30. juna 2022. godine od 9,3 milijarde dolara. PayPal je utvrdio dugoročni dug od 10,24 milijarde dolara na kraju trećeg kvartala ove godine, što je povećanje duga, naspram iznosa od 10,19 milijardi dolara od drugog kvartala ove godine. U poslednjem kvartalu generisali su 1,9 milijardi dolara gotovog novca, što je značajan rast s 1,5 milijardi dolara u prethodnom kvartalu.

PayPal
 

Cena deonice PayPala izgubila je na vrednosti 57,9 odsto od početka ove kalendarske godine, što je značajnije nego pad S&P 500 indeksa od 21,1 odsto.

PayPal
 

S druge strane, Coinbase menjačnica imala je gubitak od 2,43 dolara po akciji. Prihod od trgovanja pao je za 44 odsto u poređenju s drugim tromesečjem 2022. i iznosio je 365,9 miliona dolara. Berza je pak zabeležila 210 miliona dolara prihoda od pretplata i usluga. Nakon izlaska finansijskih izveštaja, akcija je završila dan u plusu od 5,41 odsto, dok je u poslednjih mesec dana u minusu za petinu. Gubici u trećem kvartalu 2022. bili su nešto manji nego u drugom kvartalu, kada je zabeležen kolaps mnogih značajnih kripto-firmi, uključujući Celsius, Voyager Digital i Three Arrows Capital.

Kako bi se izborila s tim preprekama, kompanija je uvela pretplate i mogućnost “staking” usluge koji su povećali njen prihod u drugom tromesečju. Njihove deonice su skočile nakon što su najavili partnerstvo s BlackRockom, najvećim svetskim upravljačem imovine, kako bi institucionalnim ulagačima ponudili izloženost Bitcoinu.

Korisnička baza Coinbasea padala je tokom godine. Kompanija je objavila kako je imala 8,5 miliona mesečnih transakcijskih korisnika (MTU) tokom trećeg tromesečja, što je pad u odnosu na devet miliona u prethodnom razdoblju i 9,2 miliona u prvom tromesečju. Analitičari su očekivali 7,84 miliona, prema StreetAccountu.

Nakon svog debija na berzi prošle godine, Coinbase je zaposlio osoblje kako bi zadovoljio rastuću potražnju za alatima za kripto-trgovanje i entuzijazam oko novih kovanica. No, zamah se potpuno preokrenuo u ovoj godini, prisiljavajući kompaniju da smanji broj zaposlenih. U junu je Coinbase objavio da ukida 18 odsto poslova s punim radnim vremenom, što znači da su uručili oko 1.000 otkaza.

Sveukupno, Coinbase je u trećem tromesečju prijavio prihod od 576,4 miliona dolara, što je smanjenje od 28 odsto u odnosu na drugo tromesečje, dok je neto gubitak smanjen za 50 odsto na 544,6 miliona dolara.

Coinbase
Coinbase
 
Tags
Back to top button