MMF objavio prognoze: Šta očekuje Srbiju, a šta region? – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

MMF objavio prognoze: Šta očekuje Srbiju, a šta region?

Međunarodni monetarni fond zadržao je projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije na 5,0 posto za ovu godnu, i na 4,5 procenata za 2022.

MMF je takav rast predviđao i u januaru.

U aprilskom izdanju “Globalni ekonomski izgledi 2021”, predstavljenom danas uoči početka promećnog zasedanja MMF-a i Svetske banke, procenjuje se da će prosečna stopa rasta Srbije do 2026. godine iznositi 4,0 odsto.

Sa stopom rasta od 5,0 procenata u ovoj godini, koliko predviđa Fond, srpska ekonomija će se potpuno vratiti na nivo pre pandemije, budući da je lani skliznula za samo 1,0 procenat, što je jedan od najboljih ekonomskih rezultata u regionu i u Evropi u godini koju je obeležila borba sa kovid pandemijom.

Prema prognozi Fonda, posečna godišnja stopa inflacije u našoj zemlji iznosiće ove godine 2,2 odsto, a dogodine 2,4 procenta, što je u okvirima ciljanog koridora Narodne banke Srbije od 3,0 posto plus/minus 1,5 procentnih poena.

MMF predviđa da će deficit tekućih plaćanja Srbije u 2021. iznositi 5,7 procenata, nakon čega će se naredne godine spustiti na 5,5 posto.

Kada su u pitanju ekonomije u regionu, BDP Hrvatske u tekućoj godini bi, po MMF-u, trebalo da poraste za 4,7 odsto, Bosni i Hercegovini se predviđa rast od 3,5 procenata, a Severnoj Makedoniji od 3,8 posto.

Nakon prošlogodišnjeg pada od 15,2 procenta, Fond procenjuje da će se Crna Gora oporaviti po stopi od 9,0 procenata u 2021, dok se najniža stopa rasta, od 0,8 odsto, prognozira za Sloveniju.

Prema projekciji MMF-a, kosovska privreda, koja je prošle godine zabeležila pad od 6,0 odsto, delimično će to nadoknaditi ove godine sa rastom od 4,5 procenata.

MMF takođe prognozira da će u tekućoj godini Bugarska zabeležiti rast od 4,4 posto, Mađarska od 4,3, Albanija od 5,0 odsto, a Rumunija i Turska od po 6,0 procenata.

Tags
Back to top button