Nafta raste uoči odluka Feda i smanjenja proizvodnje – Bankar.rs
BERZAMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Nafta raste uoči odluka Feda i smanjenja proizvodnje

Cena nafte na svetskom tržištu raste, zajedno sa azijskim akcijama, a pre odluka o povećanju kamatnih stopa centralnih banaka.

Fjučersi West Texas popeli su se na 88 dolara po barelu nakon što su izgubili oko tri odsto u prethodne dve sesije. Federalne rezerve bi trebalo da donesu odluku o povećanju kamatnih stopa u sredu. Centralne banke nastavljaju da pooštravaju monetarnu politiku kako bi ukrotile inflaciju. Slabiji dolar je takođe podržao naftu, čineći cene roba u toj valuti privlačnijim za investitore.

 

Dok je nafta izgubila skoro trećinu svoje vrednosti od početka juna, nafta je prošlog meseca ostvarila prvi dobitak od maja, nakon što je alijansa OPEC+ pristala na značajno smanjenje proizvodnje. Višak ponude bio je glavni razlog za obuzdavanje proizvodnje od novembra, rekao je u ponedeljak generalni sekretar grupe Haitham al Ghais.

“Ako će kamatne stope porasti, onda postoje veće šanse za recesiju, a OPEC bi se s pravom brinuo da će to dovesti do daljeg uništenja potražnje”, rekao je Vishnu Varathan, šef ekonomije i strategije za Aziju u Mizuho Bank. “I pored toga, pristrasnost OPEC-a je da zadrži snabdevanje, pošto su visoke cene ekonomski neočekivani dobitak od kojeg verovatno neće odustati.”

Cene

– WTI za decembarsku isporuku porastao je za 1,3 odsto na 87,67 dolara po barelu na berzi u Njujorku u 6.05 ujutru.

– Brent za januarsko poravnanje ojačao je za 1,4 odsto na 94,10 dolara za barel na berzi ICE Futures Europe.

Smanjenje proizvodnje nafte Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika biće praćeno sankcijama Evropske unije na tokove ruske sirove nafte, što dodatno zamagljuje izglede za snabdevanje. Moskva izgleda nije uspela da obezbedi nova tržišta za svoju naftu pre nego što kazne EU stupe na snagu od petog decembra.

Američki plan za ograničavanje cene ruske nafte privremeno će izuzeti pošiljke utovarene pre petog decembra, prema Ministarstvu finansija SAD. Tereti moraju biti istovareni do 19. januara da bi se kvalifikovali za izuzeće.

Izvor: Bloomberg Adria

Tags
Back to top button