Osigurani depoziti u Srbiji dostigli 25,3 milijarde evra – Bankar.rs
Depoziti i štednjaDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Osigurani depoziti u Srbiji dostigli 25,3 milijarde evra

Ukupni osigurani depoziti u Srbiji iznosili su 25,3 milijardi evra krajem trećeg kvartala ove godine, saopštila je Agencija za osiguranje depozita.

To je više nego trostruko više nego 2008. godine, kada je garantovani iznos štednje u bankama po jednom deponentu povećan na 50.000 evra, navodi se u saopštenju povodom predstojeće Nedelje štednje, kada banke tradicionalno nude atraktivnije uslove za oročavanje novca.

Agencija podseća da su sredstva koja građani, preduzetnici, kao i mikro, mala i srednja pravna lica čuvaju u bankama zakonom zaštićena do iznosa od 50.000 evra.

To znači da bi, u slučaju stečaja banke, Agencija za osiguranje depozita u roku od najviše sedam radnih dana isplatila maksimalno do 50.000 evra ukupnog uloga jednog deponenta u jednoj banci. Zaštićen je novac osiguranih deponenata na svim računima, nezavisno od vrste i valute.

Ukupna sredstva na računima građana, preduzetnika i mikro, malih i srednjih pravnih lica u proteklih 14 godina u proseku su rasla za 10 odsto godišnje, prema podacima Agencije.

Dve trećine svih osiguranih depozita čine depoziti građana. Iako su u pojedinačnim iznosima niži od depozita pravnih lica, kao najbrojniji, u sumi predstavljaju značajnu i stabilnu depozitnu bazu, ističe Agencija.

Sistemom osiguranja depozita obuhvaćena je velika većina deponenata fizičkih lica, 99 posto, budući da ukupan iznos novca koji čuvaju u jednoj banci ne prelazi 50.000 evra.

Iako građani pretežno na računima banaka drže novčana sredstva u stranim valutama, već duži niz godina, usled atraktivnijih kamatnih stopa na dinarsku u odnosu na deviznu štednju, povoljnog poreskog tretmana i očuvane relativne stabilnosti dinara prema evru, zabeleženo je značajno povećanje pokazatelja dinarizacije depozita stanovništva.

Sve banke u Srbiji obuhvaćene su sistemom osiguranja depozita. Ovakav vid zaštite novčanih sredstava za klijente banaka potpuno je besplatan, s obzirom na to da trošak osiguranja za njih snose banke.

Izvor: Tanjug

Tags
Back to top button