Kamate na hipotekarne kredite u Americi na najvišem nivou od 2011. godine – Bankar.rs
INOSTRANE BANKEKreditiLICNE FINANSIJESLIDERSVE VESTI

Kamate na hipotekarne kredite u Americi na najvišem nivou od 2011. godine

Prosečna kamatna stopa na najpopularnije stambene kredite u Sjedinjenim Državama – hipotekarne – skočila je na najviši nivo od 2001. godine, jer je pooštravanje finansijskih uslova pritislo stambeni sektor, pokazuju današnji podaci Udruženja hipotekarnih bankara (MBA).

Prosečna fiksna kamatna stopa ugovorena za 30-godišnju hipoteku porasla je za 22 bazna poena na 7,16 posto u sedmici zaključno sa 21. oktobrom, a MBA-ov tržišni kompozitni indeks, koji meri količinu zahteva za hipotekarnim kreditima, pao je za 1,7 procenata u odnosu na nedelju dana ranije. To predstavlja najveće usporavanje aktivnosti u smislu podnošenja zahteva za hipotekarnim kreditima od 1997. godine.

Hipotekarne kamate su se više nego udvostrušile od početka 2022. godine, pošto Federalne rezerve nastavljaju s agresivnim povećanjem njene ključne kamatne stope kako bi obuzdale uporno visoku inflaciju.

Energetski vaučeri u 20 lokalnih samouprava u Vojvodini
Očekuje se da će američka centralna banka podići referentnu kamatu za 75 baznih poena četvrti put zaredom na predstojećoj sednici o monetarnoj politici 1. i 2. novembra, prenosi Tanjug.

Ta aktivnost, osmišljena da dovoljno ohlade privredu kako bi se obuzdali pritisci na cene, značajno je uticala na kamatno-osetjiv stambeni sektor jer su očekivanj daljeg FED-ovog poštravanja uslova zaduživanja dovela do porasta prinosa na američke državne dužničke hartije.

Prinos na 10-godišnje državne obveznice koristi se kao reper za hipotekarne kamate.

Izvor: Politika

Tags
Back to top button