Agencija Mudis snizila izglede Britanije na negativne – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Agencija Mudis snizila izglede Britanije na negativne

Agencija Mudis Investor Servis potvrdila je kreditni rejting Velike Britanije na Aa3, ali je smanjila izglede zemlje sa “stabilnih” na “negativne”.

Mudis (Moody’s) je promenu izgleda pripisao “pojačanoj nepredvidljivosti u kreiranju politike usled slabijih izgleda za rast i visoke inflacije, rizika od povećanja troškova britanskog duga zbog verovatno većeg zaduživanja i rizika od trajnog slabljenja kredibiliteta politike”, prenosi CNN.

Potvrda rejtinga Aa3 odraz je ekonomske otpornosti Velike Britanije, navodi se u saopštenju agencije. Kreditni rejting je ocena kapaciteta i mogućnosti velikih zajmoprimaca da otplate svoje dugove. Nemačka, Kanada, Švajcarska, Australija i Sjedinjene Države imaju najbolje kreditne rejtinge na svetu, dok su među najnižima rejtinzi Argentine, Nigerije, Pakistana i Indije, dodaje CNN.

Velika Britanija se nalazi u vrtlogu niza udaraca koje trpi njena ekonomija, za koju Banka Engleske kaže da je možda već u recesiji. Rastuće cene hrane dovele su godišnju stopu inflacije na 10,1 posto u septembru, čime se ona vratila na najviši nivo u poslednjih 40 godina koji je zabeležen u julu.

To bi moglo da podstakne centralnu banku da agresivnije poveća kamatne stope na sednici 3. novembra kako bi ukrotila rast cena.

Pored povećanja troškova zaduživanja vlade i većeg pritiska na javnu potrošnju, svako eventualno smanjenje kreditnog rejtinga samo bi oslabilo apetit investitora za ulaganje u britansku imovinu, ocenjuje američki medij.

Poslednji put kada je Mudis snizio kreditni rejting Ujedinjenog Kraljevstva bilo je u oktobru 2020, navodeći kao razloge niži rast od očekivanog nakon Bregzita, rast državnog duga i slabljenje institucija, što je, kako je naveo, dovelo do “nezdravog političkog ambijenta”.

Izvor: Tanjug/CNN

Tags
Back to top button