Imamo novog šampiona inflacije: Evo šta je za tri meseca poskupelo 150% – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Imamo novog šampiona inflacije: Evo šta je za tri meseca poskupelo 150%

Zvanična statistika pokazuje da je inflacija u septembru iznosila 14%. Kada pitate građane šta je poskupelo, njihov odgovor je vrlo jednostavan – sve. Nova.rs rešila je da isprati cene hrane tokom protekla tri meseca. Prema našoj računici, neki prehrambeni proizvodi su poskupeli i preko 100 posto, a nijedan proizvod čiju cenu ne kontroliše Vlada Srbije nije ostao imun. Ipak, šampion poskupljenja će vas iznenaditi – tikvice koje su poskupele sa 60 na 150 dinara.

Redakcija portala Nova.rs poredi cene hrane iz meseca u mesec, od jula. Poredili smo cene proizvoda istih proizvođača u istoj prodavnici jednog lanca marketa u Beogradu, a poskupljenja se uočavaju kod svih proizvoda čije cene nisu pod kontrolom Vlade Srbije.

Meso – skuplje i pored ograničenja

Meso je samo prvi u nizu proizvoda čija je cena sve viša. Iako je do skoro meso bilo sastavni deo ručka, za mnoge građane ono polako, ali sigurno postaje luksuz.

Tako je kilogram svinjskog buta 20. jula koštao 709 dinara, i to jer je Vlada ograničila cenu. Danas, tačno tri meseca kasnije, njegova cena je 750 dinara.

Međutim, na nivo od 750 dinara svinjski but se „popeo“ još u avgustu, kada je Vlada izmenila Uredbu o ograničenju cena svinjskog mesa, te je dozvolila da upravo ovo bude najviša cena.

Dakle, mera Vlade koja treba da pomogne u suzbijanju inflacije nije zapravo pomogla. Tako je nakon samo jedne njene izmene, kilogram svinjskog buta poskupeo 5,78 odsto.

Grafika: Nova.rs/Shutterstock

Cena junećeg buta je, izenađujuće, ista kao što je bila u julu. Tako je za kilogram ovog mesa potrebno izdvojiti 1.300 dinara. Doduše, cena se u avgustu povećala na 1.360 dinara, ali se nije dugo tu zadržala. Tako se ovo meso već u septembru vratilo na nivo od 1.300 dinara, na kom je i trenutno.

Iako je delovalo da će pileći file uspeti da odoli poskupljenju, situacija je drugačija.

Nakon što je u septembru pojeftinilo za 12 dinara – sa 792 na 780, sad košta 800 dinara po kilogramu. Dakle, za tri meseca, pileći file poskupeo je za oko jedan odsto.

Pileća krilca, koja su i pre rastuće inflacije u Srbiji bila jedna od najjeftinijh vrsti mesa, poskupela su, u periodu od tri meseca, za 65 dinara. Tako je u julu za kilogram ovog mesa bilo potrebno platiti 295 dinara, dok je danas, tačno tri meseca kasnije, njegova cena 360 dinara. To je poskupljenje od čak 22,03 odsto.

Osnovne namirnice – u milosti Vlade

Cene brašna dva tipa: T-400 i T-500 su pod kontrolom Vlade, tako da su od avgusta cene nepromenjene.

Foto: Nova.rs/Shutterstock

Ipak, pre avgusta, zabeležena je jedna promena u ceni. U julu su ove dve vrste brašna koštale po 75, odnosno 69 dinara po kilogramu. Međutim, mesec dana kasnije su ovi proizvodi poskupeli, i to zahvaljujući izmeni Uredbe o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica. Tako je od avgusta cena brašna tipa T-400 85, a tipa T-50 79 dinara po kilogramu.

Ipak, iako su pod ograničenjem države, cene brašna porasle su za 13, odnosno 15 odsto.

Još od 15. novembra prošle godine, cene suncokretovog ulja u pakovanju od litar su pod kontrolom Vlade, te se nisu ni menjale.

Ova činjenica zapravo ulje čini jedinom namirnicom čiju smo cenu pratili, a koja se nije menjala, odnosno skoro godinu dana košta 200 dinara.

Drastično je poskupeo i šećer. Dok je u julu kilogram koštao 97, sada košta 110 dinara. Za tri meseca, to je poskupljenje od 13,4 odsto.

Šta je sa cenama koje nisu zamrznute?

Iako je dugotrajno UHT mleko od 2,8 odsto mlečne masti neko vreme bilo zamrznuro, nedavno je Vlada ukinula tu meru, a potrošače je u prodavnicama dočekala prava eksplozija cena.

Dok je u julu cena bila 125 dinara, u septembru je ipak snižena na 115. Međutim, nakon ukidanja Uredbe, desilo se upravo ono na šta su ekonomisti upozoravali – cene su naglo porasle. Tako je sada cena ovog mleka 142 dinara, a na samom početku meseca, nekoliko dana nakon prestanka važenja Uredbe, bila je i viša.

Dakle, ovaj osnovni proizvod je, samo u proteklih mesec dana, koliko dugo je njegova cena „odmrznuta“, poskupeo 23,48 odsto.

Cena jaja nikada nije bila zamrznuta, što su građani mogli da vide iz meseca u mesec. Umesto 210 dinara, koliko je u julu koštao paket od 10 jaja, sada za istu količinu treba da izdvoje 230 dinara, odnosno 9,52 odsto.

Kilogram jogurta od 2,8 odsto mlečne masti takođe je poskupeo za tri meseca. Dok u julu koštao 135, sada košta 165 dinara, odnosno 22 odsto više.

I povrće sve skuplje

Jedna od namirnica koja se često nalazi u potrošačkim korpama građana Srbije, krompir, poskupeo je 20 odsto. Naime, kilogram ovog povrća je u julu koštao 100, dok sada košta 120 dinara.

Znatno je poskupela tikvica, iako je „u sezoni“ do kraja jeseni.

Dok je u julu kilogram tikvica koštao 60, sada košta čak 150 dinara. Dakle, ovo povrće je poskupelo neverovatnih 150 odsto.

Izvor: Nova.rs (tekst i foto)

Tags
Back to top button