Srbija u deviznim rezervama ima 36,3 tone zlata – Bankar.rs
ANALIZENBSSLIDERSVE VESTI

Srbija u deviznim rezervama ima 36,3 tone zlata

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković navodi da Srbija ima u deviznim rezervama 36,3 tone zlata.

Tabakovićeva je, gostujući na RTS, navela da 36,3 tone zlata garantuju sigurnost državi, ali i svima koji sa državom žele da rade.

“Srbija danas raspolaže sa 36,3 tone zlata. Godine 2019. smo kupili devet tona zlata, prvu put smo kupovali zlato u inostranstvu i to onda kada niko nije ni očekivao da će se to desiti. A onda smo i u 2020. kupili još tri tone zlata, a 2012. nasledili smo 15,3 tone zlata”, navodi Tabakovićeva.

Ističe da rezerve od 36,3 tone zlata daju sigurnost i građanima, ali i investitorima.

“Danas se u trezoru Narodne banke Srbije nalaze sve 36,3 tone zlata, nisu u inostranstvu. Tih kupljenih 12 tona zlata su u Srbiji i one daju sigurnost i građanima, ali i investitorima da Srbija vodi računa o svom dugoročnom interesu, drži devizne rezerve u jednom delu, povećali smo zlato sa šest odsto na 12 procenata, učešće ukupnim deviznim rezervama koje ne troši – te devizne rezerve ne troše”, objašnjava Tabakovićeva.

Objašnjava da NBS nijednu odluku ne donosi brzopleto i nepromišljeno i da se trenutak kupovine zlata pažljivo birao.

“Mi smo radili vrlo osmišljeno tu politiku i birali trenutak kupovine zlata i dogovarali se sa predsednikom oko toga da smanjimo troškove održavanja deviznih rezervi, da devizne rezerve prate strukturu duga u evrima, dolarima, ali da taj jedan višak, talog što biste vi kao građani štedeli – prevedemo u zlato”, objašnjava guvernerka.

Kaže da su rezultati Narodne banke ostvareni uz pomoć predsednika i Vlade Srbije.

Podseća da je Narodna banka na početku krize omogućila likvidnost i državi i privredi, ali i bankama kao prvom i poslednjem utočištu.

“Sve vreme smo vodili računa da ne ugrozimo ni stabilnost cena, ni inflaciju. U toku godine smo veoma brzo doveli do toga da svi znaju da u Srbiji imaju siguran oslonac u Narodnoj banci”, navodi Tabakovićeva.

Tags
Back to top button