MasterIndex: Beskontaktnu karticu poseduje 80 odsto građana – Bankar.rs
Platne karticeSLIDERSVE VESTI

MasterIndex: Beskontaktnu karticu poseduje 80 odsto građana

Građani Srbije najčešće plaćaju račune beskontaktno karticom u supermarketima (82 odsto) i na benzinskim pumpama (43 odsto), kao i u apotekama i privatnim zdravstvenim ustanovama (42 odsto), pokazuju rezultati istraživanja Masterindeks Srbija (MasterIndex), predstavljeni danas.

Kako je saopšteno, 80 odsto građana poseduje beskontaktnu karticu u Srbiji, a rezultati istraživanja pokazali su da su brzina i jednostavnost korišćenja najčešći razlog zašto se korisnici odlučuju da plate beskontaktno, što je potvrdilo 74 odsto ispitanika.

Ostale prednosti ove platne metode koje korisnici navode su sigurnost i kontrola, što je istaklo 40 odsto ispitanika i to što kartica ostaje sve vreme u rukama korisnika, što je istaklo 36 odsto ispitanika.

Iako je PIN kod i dalje preferirana metoda za potvrdu plaćanja kod 62 odsto ispitanika, sličan je procenat (60 odsto) onih koji bi radije zamenili pamćenje i ukucavanje šifara za biometriju, odnosno potvrdu plaćanja skeniranjem otiska prsta ili lica, što su metode koje građani već koriste prilikom otključavanja pametnih telefona.

Istraživanje Masterindeksa pokazalo je i da je trećina ispitanika zainteresovana za plaćanja računa putem mobilnih telefona ili drugog pametnog uređaja, odnosno da korisnik ima instaliranu aplikaciju mobilnog novčanika u koju je dodao svoju platnu karticu i umesto da prislanja karticu na terminal u trenutku plaćanja, on prislanja svoj telefon.

Brzina i jednostavnost su karakteristike mobilnih plaćanja koje bi podstakle 64 odsto ispitanika da plaćaju na ovaj način, dok je za 48 odsto njih to praktičnost, jer korišćenje mobilnog novčanika eliminiše potrebu za nošenjem drugog novčanika.

Trećina ispitanika je istakla sigurnost kao jednu od prednosti pri korišćenju mobilnih novčanika, 32 odsto činjenicu da nema dodatnih troškova, a 26 odsto ispitanika je reklo da korišćenjem mobilnih novčanika ostvaruju posebne benefite, kakav je povrat novca (keš-bek).

“Beskontaktna plaćanja su za 14 godina, koliko su dostupna u Srbiji, u značajnoj meri oblikovala očekivanja potrošača u pogledu brzine, praktičnosti i jednostavnosti”, kazala je direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Masterkard Jelena Ristić i dodala da je dalji pravac razvoja tržišta takav da se te beskontaktne kartice sve više koriste u okviru mobilnih novčanika, odnosno za mobilna plaćanja.

Izvor: Beta

Tags
Back to top button