Kripto-hakeri ove godine pokrali više od tri milijarde dolara – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Kripto-hakeri ove godine pokrali više od tri milijarde dolara

Chainalysis je podelio statistiku koja se tiče hakerskih napada u kriptu. Glavne su mete bile centralizovane menjačnice, dok je u poslednje vreme sve veći naglasak i na decentralizovanim menjačnicama. Zanimljivo je da ovaj mesec prema broju hakerskih napada i njihovih aktivnosti prednjači. Iako smo tek na polovini meseca, dosad je u 11 različitih hakerskih napada s DeFi protokola ukradeno oko 718 miliona američkih dolara.

Četiri hakerska napada koja su se dogodila pre nedelju dana uključivala su Rabby Wallet, QANPlatform, Temple DAO i Mango Markets. Najveći od ova četiri bilo je hakovanje DeFi protokola Mango Markets baziranog na Solaninoj mreži, u kojem je ukradeno oko 115 miliona dolara.

Po svemu sudeći, 2022. će preteći prošlu godinu prema broju hakerskih napada, koja je bila rekordna s više od tri milijarde dolara štete.

Istorijski gledano, prvi i možda jedan od najznačajnijih kripto-hakerskih napada dogodio se 2011. godine. Reč je o Mt. Gox kripto-menjačnici čije je sedište bilo u Tokiju. U tom trenutku je imala oko 70 odsto ukupnog svetskog prometa kripto-valutama. Kada je berza hakovana, ukradeno je bitcoina u vrednosti od 8,75 miliona dolara. Iako je berza obećala da će poboljšati svoje sigurnosne mehanizme, pretrpela je još jedan napad 2014. godine. Tog puta je napad bio mnogo veći. Ukradeno je gotovo 850.000 bitcoina (615 miliona dolara). Ako ove brojke stavimo u današnje okvire, jasno će nam biti da su iznosi s današnjeg stajališta mnogo veći.

Izvor: Bloomberg Adria

Tags
Back to top button