Dolar ojačao drugu sedmicu zaredom, euro oslabio – Bankar.rs
FOREXSLIDERSVE VESTI

Dolar ojačao drugu sedmicu zaredom, euro oslabio

Na svetskim je tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta porasla i prošle sedmice, drugi zaredom, jer su inflatorni pritisci u SAD-u i dalje snažni, pa čelnici američke centralne banke poručuju da ne odustaju od agresivnog povećanja kamatnih stopa.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, ojačao je prošle sedmice 0,5 odsto, na 112,99 bodova.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti ojačao 0,25 odsto, pa je cena evra skliznula na 0,9720 dolara.

Kurs dolara porastao je i prema japanskoj valuti, za 2,3 odsto, na 148,70 jena, najviši nivo u 32 godine.

U prvom delu sedmice dolarov indeks je stagnirao, pa i pomalo slabio.

Ali, ojačao je u drugom delu, nakon što je objavljeno da su potrošačke cene u SAD-u u septembbru porasle 0,4 odsto na mesečnom, a 8,2 odsto na godišnjem nivou, što je nešto veći rast u odnosu na očekivanja analitičara.

Kako se inflacija i dalje kreće oko najviših nivoa u 40 godina, očekivanja na tržištu u vezi kamata nisu se promenila.

Tim više što je i zapisnik s poslednje sednice američke centralne banke pokazao da se čelnici Feda slažu da treba i dalje voditi restriktivnu monetarnu politiku.

“U poslednjim istupima svi čelnici Feda jednoglasno ističu predanost Feda u suzbijanju inflacije i zadržavanju smera. Tržište shvata da će Fed nastaviti da podiže kamatne stope. Pitanje je samo kada će doći do usporavanja tempa podizanja kamata s 0,75 na 0,50 ili 0,25 postotnih bodova”, kaže Quincy Krosby, strateg u LPL Financial.

Procenjuje se da će Fed na dvodnevnoj sednici 1. i 2. novembra ponovno, već četvrtu sednicu zaredom, povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova.

Japanske vlasti prete intervencijom

Zahvaljujući tome, kurs dolara snažno je porastao prema japanskoj valuti i dosegao najviši nivo u poslednje 32 godine.

Japanske vlasti zapretile su da će intervenisati na tržištu kako bi zauzdale prevelike promene kursa, ali zasad to nisu učinile.

Slabost jena posledica je izuzetno labave monetarne politike, koju vodi japanska centralna banka, dok ostale centralne banke u razvijenom svetu zaoštravaju monetarnu politiku.

Tako se očekuje i dalje povećanje kamatnih stopa Evropske centralne banke (ECB) na sednici u oktobru, moguće i za agresivnih 0,75 postotnih bodova jer inflacija u evrozoni ne popušta, pa se u proseku kreće oko 10 odsto, rekordni nivo od kada taj blok postoji.

Iako i Fed i ECB podižu kamatne stope, dolar jača prema evru jer se procenjuje da ima više prostora, s obzirom na to da je američka ekonomija i dalje vrlo stabilna, dok je evropska pod pritiskom energetske krize.

Izvor: SEEbiz

Tags
Back to top button