Mesarović: Osmi paket sankcija Rusiji ne isključuje mogućnost izgradnje naftovoda između Srbije i Mađarske – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Mesarović: Osmi paket sankcija Rusiji ne isključuje mogućnost izgradnje naftovoda između Srbije i Mađarske

Generalni sekretar Srpskog komiteta Svetskog saveta za energiju Miodrag Mesarović smatra da Osmi paket sankcija EU Ruskoj Federaciji ne isključuje mogućnost najavljene izgradnje naftovoda između Srbije i Mađarske.

On je za Tanjug rekao kako opomene koje stižu iz Evropske komisije da zemlje članice EU ne mogu reeksportuju rusku naftu trećim zemljama nije sadržina tog paketa sankcija.

“Ovo je pokušaj da se izmeni zvanični dokument, što je odluka o uvođenju Osmog paketa sankcija, koji se odnosi na rusku naftu dopremanu morem i ne odnosi se na kopneni transport, između ostalog naftovodom Družba. Ako se držimo Osmog paketa, to ne bi trebalo da utičena na nas”, rekao je Mesarović.

On je ocenio kako izgradnja naftovoda do Mađarske ne bi bila uzaludna i navodi primer postojećeg naftovoda kroz Hrvatsku.

“Uzmite na primer koliko dugo ovaj JANAF funkcioniše. Prema tome i taj naftovod ka Mađarskoj ne bi bio promašena investicija. Treba da se gradi novi naftrovod i ne samo taj, treba tu mrežu naftovoda, kao i gasovoda, pa i merežu za prenos električne energije širiti da se dobije što više interkonekcija, kako bi se obezbedilo snabdevanje energijom iz različitih pravaca”, rekao je Mesarović.

On je naglasio da bi se oko 100 miliona evra, koliko bi koštala izgradnja gasovoda dugog 128 kilometara do Mađarske, brzo isplatilo, zato što je transport nafte cevima najjeftiniji način dopreme tog energenta.

Mesarović smatra da Srbija ne može iznenada da bude ugrožena nekim eventualnim novim merama prekida snabdevanja naftom, jer postoje rezerve nafte za 90 dana, kao i dvomesečne rezerve naftnih derivata kod trgovaca derivatima.

On procenjuje da osmi paket sankcija EU Rusiji neće biti i psolednji koji će unija doneti.

“Očigledno Osmi paket sankcija neće biti i poslednji, jer ako čujete Ursulu fon der Lajen u druge koji tvrde da Ukrajina mora da pobedi, znači da će sve dotle inšitirati da se uvode novi i novi paketi sankcija”, rekao je Mesarović.

On je mišljenja da se EU političari bore za sledeći mandat i zato stalno “udaraju čvrge” drugim zemljama, a posebno nama koji imamo nameru da da idemo ka EU.

Objasnio je da se to odnosi na insistiranje Brisela na sprovođenju zelene tranzicije, koju same zemlje članice EU nastoje da izbegnu.

Mesarović je ocenio da bi eventualno stvaranje gasnog čvorišta u Turskoj, što je predložio ruski predsednik Vladimir Putin, bilo dobro za Srbiju, jer bi imala sigurnije snabdevanje gasom, zato što bi se otvorio još jedan prvac gde bi se sabirali gas iz Rusije, bivših južnih republika ŠSR-a i iz istočnog Mediterana.

Izvor: Tanjug

Tags
Back to top button