Grubišić: Već se nalazimo u stagflaciji – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Grubišić: Već se nalazimo u stagflaciji

Mi se već nalazimo u stagflaciji kada posmatramo najjače privrede, jer uz visoku inflaciju imamo nizak privredni rast koji je blizu nule kod najvećih zemalja, a početkom sledeće godine se najavljuje i ulazak u recesiju, rekao je profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji Zoran Grubišić.

Govoreći o današnjim podacima Republičkog zavoda za statistiku koji su pokazali da je septembarska inflacija u Srbiji dostigla nivo od 14 odsto, Grubišić je ocenio da su takvi podaci bili očekivani.

“To je bilo očekivano jer su na berzama skočile prvo cene energenata, a zatim i dolar, koji je glavna svetska valuta u kome se i dalje izražavaju energenti na svetskim berzama, pa imamo taj valutni rizik”, rekao je on za Bloomberg Adria TV i dodao da inflacija dostiže vrhunac.

“Visoka inflacija najviše pogađa one koji imaju nižu platežnu moć, one koji imaju prosečnu platu, ona na nižim i srednjim primanjima, gde im zauzima kupovnu moć”, izjavio je Grubišić.

On je dodao da su kredit od Ujedinjenih Arapskih Emirata od milijardu dolara i ulazak u aranžman sa MMF-om dobri potezi jer se tako jača poruka zainteresovanim investitorima.

“Mi moramo u osnovi da se oslonimo, u našem platnom bilansu, da bismo uspostavili ravnotežu, na priliv kapitala iz inostranstva od strane privatnih investitora. Da biste ohrabrili priliv kapitala, morate da uspostavite punu makroekonomsku stabilnost, da šaljete poruku, a to je ulazak u aranžman sa MMF-om”, kazao je Grubišić.

Izvor: Bloomberg Adria

Tags
Back to top button