Hrvatski Agrokor izbrisan iz sudskog registra – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Hrvatski Agrokor izbrisan iz sudskog registra

Prema objavljenom pravosnažnom rešenju Trgovačkog suda u Zagrebu, završen je postupak vanredne uprave u Agrokoru, a Agrokor d.d. je izbrisan iz Sudskog registra, saopštili su iz Fortenove.

Trgovački sud u Zagrebu je rešenjem od 19. jula 2022. utvrdio da se pripajanjem 46 neodrživih društava dužniku Agrokor d.d. kao preuzimatelju Nagodba poverilaca Agrokora smatra sprovedenom, a nad dužnikom Agrokor d.d. završava postupak vanredne uprave. Time je uspešno okončan jedan od najvećih svetskih postupaka restrukturiranja kroz stečaj, koji je kao takav i međunarodno prepoznat, a sam postupak je dobio pravni legitimitet u Evropskoj uniji, Velikoj Britaniji, SAD i Švajcarskoj. Tokom postupka vanredne uprave prezaduženi Agrokor je, iako u bankrotu, nastavio s poslovanjem, a u procesu su očuvane sve operacije i puna zaposlenost. Sistem je u tom trenutku na području jugoistočne Evrope zapošljavao više od 50.000 ljudi i njegova bi propast, zbog uticaja na hiljade povezanih kompanija, uzrokovala ozbiljne negativne posledice u privredama Hrvatske i svih zemalja regiona.

Postupak vanredne uprave u Agrokoru je započeo 10. aprila 2017. godine, a njime je bilo obuhvaćeno ukupno 77 Agrokorovih kompanija. Ukupan dug kompanije je u tom trenutku iznosio 56 milijardi kuna (7,44 milijarde evra), odnos duga i dobiti iz operativnog poslovanja bio je oko 30, a na računima kompanija je bilo svega šest kuna. U samo godinu dana vanredni poverenik Fabris Peruško i njegov tim su normalizovali poslovanje i završili pregovore o nagodbi poverilaca, koja je s više od 80 odsto glasova poverilaca izglasana u julu 2018, a njena pravosnažnost potvrđena u oktobru 2018. godine.

Najvažniji rezultat postupka vanredne uprave, uz postignutu nagodbu i očuvane poslovne operacije, bila je činjenica da su još tokom postupka dugovi 2.400 mikro i malih dobavljača plaćeni u potpunosti, dok su ostali poverioci u proseku namireni 60 odsto. Pri tom su sva plaćanja dobavljača i ukupan trošak stabilizovanja urušenog poslovanja podmireni iz poslovanja i imovine Agrokora, bez trošenja novca poreskih obveznika Republike Hrvatske.

S prestankom postojanja Agrokora, Fabrisu Perušku prestaju ovlašćenja i dužnosti vanrednog poverenika iz člana 12. zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, odnosno njegova prava i obveze organa dužnika i ovlašćenje zastupanja.

“S pravom možemo biti ponosni na zaključenje jednog od najvažnijih gospodarskih procesa ikada vođenih u Hrvatskoj, s utjecajem na cijelu regiju. Proces je bio izazovan i kompleksan, opseg posla ogroman, a rokovi kratki. U vrlo teškim pregovorima o nagodbi morali smo pomiriti često dijametralno suprotstavljene interese vjerovnika. U pokušajima da dođemo do dogovora koji će svima biti prihvatljiv bilo je napetosti, odricanja i kompromisa. Na koncu je visoki postotak s kojim su vjerovnici na ročištu podržali nagodbu, a potom i sve ono što smo napravili kasnije u transformaciji kompanije prema Fortenova grupi, pokazalo da smo imali znanje i odlučnost potrebne za upravljanje ovim kompleksnim procesom. Vlada Republike Hrvatske, financijski vjerovnici, dobavljači, zaposlenici, ja kao povjerenik i cijeli naš tim uložili smo iznimne napore da postupak izvanredne uprave osigura održivo poslovanje kompanije koja je praktički bankrotirala. To je bila temeljna pretpostavka za sve ono što smo napravili u razdoblju od tri i pol godine od osnivanja Fortenova grupe, koju smo doveli do prihoda od pet milijardi eura, zaduženosti ispod četiri puta omjera duga i dobiti iz operativnog poslovanja te statusa jednog od najpoželjnijih poslodavaca i velikog investitora u cijeloj regiji. Zahvaljujem svima koji su dali osoban konstruktivan doprinos postupku izvanredne uprave, Vladi Republike Hrvatske koja me predložila za odgovoran posao izvanrednog povjerenika i Trgovačkom sudu u Zagrebu koji me imenovao. Osobito sam ponosan što, zajedno s timom u kojemu su brojne kolege sudjelovale i u postupku izvanredne uprave, danas vodim kompaniju koja zahvaljujući pozitivnim promjenama uspješno prevladava sve izazove s kojima se susrećemo” rekao je Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe povodom zatvaranja postupka vanredne uprave i okončanja njegove uloge izvanrednog poverenika.

Tags
Back to top button